Proběhnout se dnes odpoledne po Paříži? Proč ne!

Brno - Stále více lidí podléhá popularitě jednoho z nejpřirozenějších a přitom finančně nejméně náročných sportů – běhání. Potvrzují to i lidé, kteří pravidelně běhají několik let. Na cyklostezce kolem Svratky v Brně ještě před pár lety běhalo jen několik sportovců, teď jich jsou denně desítky. Ne vždy je ale možné běhat venku. Potmě, v provozu, za špatných klimatických podmínek řada běžců dá přednost možnosti jít si zaběhat na pás do některého fitcentra. Tým brněnských nadšenců se rozhodl jim nudné běhání mezi čtyřmi zdmi zpříjemnit.

Nápad přenést běžce do ulic měst, aniž by museli opustit „pohodlí“ fitcentra, vznikl vlastně z nudy. „Byli jsme jednou v posilovně a běhali jsme proti zdi, přišlo nám to jako strašná nuda. Z počátečního nápadu pak vznikl celý projekt,“ říká David Klodner, který je spoluautorem myšlenky.

No comment: Jak vypadá běhání po městě na pásu? (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří vybrané posilovny navštíví, si tak teď mohou zaběhat nejen po Brně, ale také třeba po Karlově mostě a historickém centru Prahy, proběhnout se můžou pod Karlštejnem, nebo si dokonce zaběhat pod Eiffelovou věží v Paříži. Program ale nabízí i odpočinek od „městské dlažby“, vybrat si můžete třeba přírodní scenérii Adršpašských skal.

Každou cestu, kterou si mohou návštěvníci fitcentra vybrat, už před nimi proběhl kameraman, který všechno nasnímal. Naběhal tak už desítky kilometrů, aby zpříjemnil pobyt běžcům v posilovnách. „Je to poměrně náročné natáčení. Trénink trval asi půl roku, než jsme se naučili dělat kvalitní záběry,“ říká Jan Klodnar, který se kamery sám často ujímá.

Jan Klodner je spoluatorem projektu (zdroj: ČT24)

Běžecký trenažér si vyzkoušel i Daniel Orálek

Známý ultramaratonec běhací pás pro trénink příliš nevyužívá, připouští ale, že pro lidi, kteří běhají pod střechou, může být tato novinka příjemným zpestřením. „Když je třeba deštivo nebo by člověk musel běhat v noci, tak může být tato novinka zajímavou alternativou,“ připouští běžec Orálek.