Jen co skončí rok, leccos v kraji podraží

OSTRAVA - Lidé v Moravskoslezském kraji zaplatí v příštím roce více za vodu i za teplo. Nájemné v městských bytech se většinou zvedat nebude, ale například nájemníci společnosti RPG Byty si připlatí. Jízdné vzroste v Ostravě či Karviné, poplatky za odpad zase v Orlové na Karvinsku nebo v Novém Jičíně.

Nájemníkům společnosti RPG Byty, která je největším poskytovatelem nájemního bydlení v zemi a v Moravskoslezském kraji vlastní a spravuje 44.000 bytů, vzroste příští rok nájemné maximálně o pět Kč za metr čtvereční.

„Je to ale individuální, podle toho, jaké mají smlouvy. Týká se to pouze nájemníků, kteří mají byty s dříve regulovaným nájemným a přistoupili na náš návrh postupného zvyšování nájemného,“ řekl mluvčí společnosti RPG Byty Petr Handl s tím, že těchto nájemníků je přes 99 procent.

Města většinou nájemné ve svých bytech zvedat nebudou. „U dlouhodobých smluv zůstává nájemné 50,02 Kč za metr čtvereční. U nových smluv se licituje, nájem je do 75 Kč za metr čtvereční,“ řekla například karvinská mluvčí Šárka Swiderová.

Nájemné se nezvýší ani obyvatelům obecních bytů v centrálním obvodu krajského města Moravská Ostrava a Přívoz. „V současné době činí nájemné ve většině bytů 50,02 Kč za metr čtvereční a měsíc. Tuto výši nájemného hradí zhruba dvě třetiny nájemníků. Nájemné v bytech, které jsou volné a nabízíme je k pronájmu, se pohybuje od 45 Kč v Přívoze až po necelých 80 Kč v centru města,“ uvedla mluvčí obvodu Jana Pondělíčková.

Za vodu si lidé od ledna připlatí. Severomoravské vodovody a kanalizace, které dodávají vodu více než milionu lidí zejména na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, zvýší cenu vody bez DPH o 2,85 Kč na 61,11 Kč za metr krychlový. V krajském městě, kde vodu dodává společnost Ostravské vodárny a kanalizace, stoupne cena bez DPH o 3,46 Kč na 62,31 Kč za metr krychlový.

Cenu tepla pro domácnosti zvýší společnost Dalkia ČR v Ostravě, Karviné, Havířově a Krnově oproti letošku o dvě procenta. „Průměrná cena v roce 2013 tak dosáhne například v Ostravě hodnoty cca 469 Kč za gigajoule bez DPH,“ uvedl mluvčí firmy Milan Wagner. V Krnově bude tato cena bez DPH 460 Kč.

Od ledna se bude v Ostravě platit víc i za jízdné v MHD. Čtvrthodinová jízdenka podraží o korunu na 16 Kč a hodinová o dvě koruny na 26 Kč. Zvýší se i ceny některých dlouhodobých jízdenek, například jízdenka na jednu zónu zdraží ze současných 330 na 360 Kč, dvouzónová ze 435 na 470 Kč.

V Karviné vzroste cena jízdenek o korunu: z čipové karty na 11 Kč a u řidiče na 15 Kč. Stoupnou i ceny jízdného pro děti, z čipové karty na pět Kč místo nynějších 4,50 Kč. Měsíční jízdenka zdraží o 20 Kč na 270 Kč, žákovská a studentská o deset Kč na 135 Kč. Swiderová uvedla, že město naposledy zvedalo jízdné před čtyřmi lety.

Mírně vzroste cena jízdného i v Opavě: o jedno procento, a to jen u elektronických a dlouhodobých jízdenek. Cena běžné jízdenky dál zůstává 13 Kč. „Bude se jednat o zvýšení cen v rozmezí od několika desítek haléřů až po tři koruny. Týkat se to ale bude jen těch jízdenek, kde to má s ohledem na zrušení haléřů smysl. Tedy u elektronické peněženky, kde se haléře mohou odečítat, a dlouhodobých jízdenek,“ vysvětlil primátorův náměstek Dalibor
Halátek.

Cena běžné jízdenky by se při případném zdražení musela zvednout o celou korunu, a to město nechtělo, o korunu už zdražovalo před časem. O 124 Kč více než dosud zaplatí příští rok za sběr a svoz odpadu obyvatelé Orlové na Karvinsku, poplatek vzroste z 500 na 624 Kč. Podle informací na internetových stránkách města činily skutečné náklady na sběr a svoz netříděného odpadu za uplynulý rok 741 Kč na jednoho obyvatele.

Poplatek za odpad se od ledna 2013 mění i v Havířově, ze 492 stoupne na 552 Kč. Domácnosti čeká v souvislosti s tímto poplatkem ještě jedna změna: už nebudou dostávat poštovní složenky do schránek.

O 96 korun více než letos zaplatí příští rok za svoz a likvidaci komunálního odpadu obyvatelé Nového Jičína. Roční poplatek se zvyšuje ze 456 na 552 Kč. „Tento nepopulární krok si vyžádala inflace a stále rostoucí náklady na svoz a odstraňování komunálních odpadů,“ uvedl místostarosta Přemysl Kramoliš.

Možnosti zvýšit poplatek naopak nevyužil ostravský magistrát, Ostravané i příští rok zaplatí 489 Kč. „Náklady na jednoho obyvatele za rok jsou u nás 635 korun. Rozdíl, přibližně 41 milionů korun, pokryjeme částkou, kterou dostáváme za třídění odpadu od obalové společnosti Eko-Kom a za využívání skládky na území města,“ uvedl primátorův náměstek Tomáš Petřík.

Poplatek za odpad nezvyšuje ani Bohumín na Karvinsku. Vyšší náklady chce město pokrýt ze zisků za separaci, případně doplatit z městské pokladny. Také v Bruntále zůstane poplatek stejný - 500 Kč.