V obchodech vrcholí nákupní horečka, na venkově nakupují v klidu

Jižní Morava / Zlín - Přípravy na vánoční svátky vrcholí. Shon v obchodech, fronty na poštách, spěch na silnicích. Svátky narození Ježíše Krista tráví lidé rozdílně. Jiné jsou Vánoce ve městě, jiné na venkově.

Nekřesťanské tržby v obchodech

„Dnes to opravdu vypuklo, lidé začali nakupovat. Snažíme se pro zákazníky dělat maximum, takže doplňujeme zboží během celého dne a celé noci,“ vysvětlil nábor dalších brigádníků manažer supermarketu Radek Růžička. Nákupní horečka přinesla nárůst obratu v desítkách procent, což těší hlavně majitele obchodů. „Návštěvnost našeho obchodního centra se den ode dne zvyšuje. Oproti běžnému všednímu dni je téměř dvojnásobná,“ odhaduje mluvčí zlínského obchodního centra.

No comment: Hektické vánoční nákupy ve městě (zdroj: ČT24)

Lidé nakupují hlavně potraviny na následující volné dny. Zájem je také o hračky a kosmetiku. Obchodní centra tak praskají ve švech. Tisíce lidí vyráží do obchodu na poslední chvíli. Chtějí ještě pořídit nějaké dárky pro své blízké. Problémy pak přináší parkování. „Musel jsem to dvakrát objet, než jsem našel volné místo,“ přiznal návštěvník obchodního centra. K obchodním domům teď každou minutu přijede průměrně 26 aut.

Podobnou nákupní horečku očekávají obchodníci ještě na Silvestra. Tu vánoční ale patrně nepřekoná.

Na balík se čeká i hodinu

Stále větší oblibě se těší zásilkové a internetové obchody. Lidé rádi nakupují jednoduše a z domu: „Když potřebuji něco rychle, tak jdu po obchodech. Ale většinou se spíš dívám na internetu, to je pohodlnější,“ přiznala zákaznice e-shopu s elektronikou. Osobní převzetí je pak pro většinu lidí záchrana na poslední chvilku. Také internetové obchody zaměstnávají brigádníky, kteří pomáhají při výdeji zboží.

Kdo nečeká ve frontě v kamenných pobočkách internetových obchodů, stojí v řadě na poště. „Tady je to tak na tři čtvrtě hodiny,“ popisuje frontu na brněnské poště starší paní. Jako každý rok i letos se ale Česká pošta snažila na hektické předvánoční období připravit.

Podobně vytížené jsou i další zásilkové společnosti. „Navýšili jsme dopravní kapacity a začínáme ráno v pět hodin. Ve špičce naším depem prošlo asi 40 tisíc zásilek,“ popsal masivní zájem o expresní balíkové služby Marek Kuběna, ředitel moravské pobočky soukromého balíkového dopravce.

Sváteční řidiči vyrazili na silnice

Nákupní shon se projevuje i na silnicích. Stále více lidí míří za nákupy autem. Nejhorší je situace v Brně, konkrétně na ulicích Koliště, Dornych a Nové sady. Podobně hustá doprava je také na výjezdech z Brna směrem k obchodním centrům. Silnice budou pravděpodobně přeplněné i o víkendu.

Podle policie v takto hustém provozu stačí, aby si sváteční řidič špatně najel do křižovatky, a může způsobit i dopravní kolaps.

Na venkov dováží kapry pojízdné obchody

Úplně jiná atmosféra vládne na venkově. Například do Milotic dováží kapry pojízdný obchod, který svým zákazníkům zpříjemnil nákup také dobrou pálenkou. Příjemné nákupy na vesnici si pochvaluje také Anna Řiháková: „Když jedou mladí do města, tak nakoupí tam, ale já jinak nakupuji tady u nás. I když do hypermarketů moc nechodím, slyšela jsem, že je to tam hrozné. U nás je to vše v poklidu.“

No comment: Poklidné vánoční nákupy v Miloticích (zdroj: ČT24)

„Lidé jsou tu určitě milejší než ve městě,“ potvrzuje milotická prodavačka Ludmila Alinčová. Nákupy na vsi se točí především kolem jídla. Kromě štědrovečerního kapra je sháňka také po vánočním cukroví. To si už i na venkově stále více lidí objednává od profesionálních cukrářů. „Přípravy začínají suchým cukrovím, a to už v období okolo Mikuláše. Týden před Vánocemi pak děláme krémové zákusky,“ popsal proces příprav milotický cukrář Radek Marko. Zájem je opravdu obrovský. U něj v cukrárně připraví od každého druhu 3 až 4 tisíce kusů cukroví.

Objednávky dlouho dopředu přijímají i v místní pekárně. „Lidé si objednávají hlavně vánočky, veky a štoly. Těch vánoček máme objednáno alespoň sto,“ konstatovala Věra Gasnárková, prodavačka z milotické pekárny.