38. Janáčkův máj odhaluje program

Ostrava – Mezinárodní festival Janáčkův máj se připravuje na svůj třicátý osmý ročník. Slavnostní zahájení se odehraje 20. května ve vítkovickém Gongu, úvodním koncertem bude česká premiéra symfonie Poema Arama Chačaturjana.

Festivalový program už dnes slibuje celkem dvacet koncertů a čtyři operní představení. „Ve znamení jubileí a premiér, takto zní podtitul Janáčkova máje 2013. A skutečně těch festivalových, českých, ale i světových výročí ani novinek nebude málo,“ řekl Jaromír Javůrek, ředitel festivalu.

Slavnostní zahájení festivalu letos poprvé proběhne v unikátním multikulturním centru vítkovického plynojemu, v Gongu. Úvodním koncertem bude symfonie Poema Arama z pera rusko-arménského skladatele Arama Chačaturjana. Čeští posluchači jej mohou znát například jako autora slavného „Šavlového tance“ z baletu Gajané.

Kromě díla sovětského autora pořadatelé zvou 25. května na premiérový společný projekt s drážďanským festivalem Dresdner Musikfestspiele. Na oratorním večeru zazní Sen Gerontiův Edwarda Elgara.

Festival připomene také jubilea Davida Poppera, Witolda Lutoslawského, Richarda Wagnera, ale i Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě, která si letos připomíná 60 let od svého založení. Poprvé na Janáčkově máji vystoupí interpreti jako klavírista Lars Vogt, violoncellista Miklós Perényi, houslisté Augustin Dumay a Sayaka Shoji.

Festival, jehož motto zní „hudební svět na dosah“ se pomalu, ale jistě blíží. Předprodej vstupenek začíná 1. února 2013.