Cizinci dluží brněnským nemocnicím a záchrance miliony korun

Brno – Astronomických patnáct milionů korun dluží cizinci Fakultní nemocnici v Brně. Ani ostatní zdravotnická zařízení na tom nejsou lépe. Donutit ošetřené pacienty ze zahraničí k zaplacení léčebných výloh bývá velmi složité, v řadě případů i nemožné.

Američan Bruno Zalubil učí v Brně angličtinu. Před třemi lety si při cyklovýletu v Moravském krasu vymkl zápěstí, zlomil si loket a klíční kost. „Šel jsem do Úrazové nemocnice v Brně, kde mě operovali. Za dva dny po mně chtěli zaplatit veškeré výdaje s tím, že moje pojištění mi kryje jen ošetření ve Vojenské nemocnici,“ popsal lektor angličtiny.

Příběh Bruna Zalubila skončil pro něj šťastně. Nemocnice nakonec uznala, že si personál měl zkontrolovat jeho pojištění a neměl ho vůbec přijmout a operovat, ale poslat do Vojenské nemocnice.

S cizinci, kteří nejsou pojištění, nebo jejich pojistka ošetření nekryje, se v brněnských nemocnicích lékaři setkávají pravidelně. Fakultní nemocnice Brno eviduje jeden z nejvyšších dluhů cizinců – celkem 15,7 milionů korun. „Jedná se většinou dluhy vzniklé při akutní péči – po úrazech, dopravních nehodách, srdečních příhodách. Největší skupinou dlužníků jsou Slováci, evidujeme také řadu dlužníků z Ukrajiny, Švédska, Číny nebo Vietnamu,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

Mluvčí FN Brno Anna Mrázová

„V akutním případě musí být ošetřen každý, zdraví samozřejmě dostává přednost před penězi.“

Do milionů jdou dluhy také ve Fakultní nemocnici u sv. Anny nebo v Úrazové nemocnici. Více než 130 tisíc korun chybí kvůli cizincům také jihomoravské záchranné službě. „Neplátci jsou obecně problém, protože s těmito částkami počítáme v rozpočtu. Nevymahatelnost těchto dluhů je velmi vysoká, protože tito pacienti si často nevyzvedávají poštu v zahraničí, nejsou pojištěni, nelze nějak exekučně vymáhat tyto platby. Zůstávají tak na vrub zdravotnické služby,“ popsal mluvčí jihomoravských záchranářů Radek Turin.

Nemocnice tak hledají recept, jak si uhrazení dluhu zajistit ještě před propuštěním pacienta. „Snažíme se s ním komunikovat o způsobu zaplacení. Pokud nemá doklady nebo zdravotní pojištění, tak se už v době hospitalizace spojíme s jeho zastupitelským úřadem nebo s cizineckou policií, která nám v tomto ohledu velmi pomáhá,“ vysvětlila Mrázová.

Komplikovaný porod Mongolky stál nemocnici dva miliony

Velká část dluhů vzniká také při komplikovaných porodech cizinek. „Miminko, které se ještě nenarodilo, nemůže být komerčně pojištěno. Bohužel u předčasně narozených novorozenců náklady jdou do stovek tisíc korun. V těchto případech jednáme s rodinou, vytváříme splátkový kalendář,“ popsala postup Mrázová.

Na dva miliony korun si fakultní nemocnice vyčíslila náklady na komplikovaný porod ženy z Mongolska. Matka tolik peněz neměla, a tak za ni dluh nakonec zaplatila mongolská vláda. Podobný krok je ale spíše výjimečný a dluhy cizinců v nemocnicích tak každoročně rostou.