V Orlové zůstane ortopedie i další tři roky

Karviná - Jednání mezi karvinskou nemocnicí a třemi největšími zdravotními pojišťovnami v regionu skončilo kompromisem. NsP Karviná-Ráj získala smlouvu pro celou nemocnici na pět let. Smlouva navíc obsahuje dodatek, který počítá s existencí ortopedie v Orlové minimálně po příští tři roky.

„Nejsem úplně spokojený. Pro všechny obory jsem chtěl smlouvu na pět let, a to nemám. Ale dospěli jsme ke kompromisu. Pro ortopedii jsme místo jednoho roku vyjednali tři. Pak se uvidí,“ řekl ředitel karvinské a orlovské nemocnice Ing. Petr Kovařík.

Vyjednávání se zúčastnil i náměstek hejtmana Jiří Martínek. „Diskuse byla někdy trochu ostřejší, ale hájili jsme zájmy pacientů i zdravotníků. Připravili jsme dobrý rámec dohody. Pokud do toho nezasáhne někdo z vyšších míst, smlouvy budou podepsané do konce prosince,“ uvedl Martínek.

Výsledek jednání vnímá město velmi pozitivně. „Podle nás zvítězil zdravý rozum. Je dobře, že i naše úsilí, které jsme věnovali této problematice při jednání s krajem, zástupci zdravotních pojišťoven a asociací nemocnic, nebylo zbytečné a podařilo se zachovat ortopedii minimálně na tři roky,“ zdůraznil starosta města MUDr. Jiří Michalík. Místostarosta PaedDr. Radislav Mojžíšek k tomu dodal, že ty tři roky zcela jistě prokáží oprávněnost fungování tohoto oddělení, a i to následující období bude smluvně potvrzeno.