Češi a Slováci si přáli do nového roku na Velké Javořině

Velká Javořina - Od jedné hodiny odpoledne slavili konec roku společně Češi a Slováci na hraničním přechodu Velká Javořina na Uherskohradišťsku. Ze silvestrovského setkávání jednotlivců se před deseti lety stala tradice, dnes tam dorazilo už několik stovek lidí.

Na nejvyšším vrcholu Bílých Karpat se Češi a Slováci poprvé potkali přesně před dvaceti lety, tehdy se jich sešla pouhá dvacítka, a to především ze vzdoru nad rozpadem společného státu. Každý z návštěvníků přinesl kamínek, který položil vedle památníku Československé vzájemnosti z roku 1918, a dal tak základ mohyle, jež má dnes už úctyhodné rozměry. 970 metrů vysoká Velká Javořina se tak stala symbolem novodobé česko-slovenské vzájemnosti.

„Je to obrovská nostalgie. Byli jsme tady před dvaceti lety, dnes jsme se sem museli vrátit,“ řekla Jana Dýčková, která na Slovácko přijela až z Větrušic u Prahy.

Účast lidí z obou stran hranice na dnešním setkání byla vysoká, na místě se jich sešlo několik set. Zúčastnění politici dnes měli jen velmi krátké projevy a lidem tím udělali velkou radost. Ti se totiž stejně nejvíce těšili na zpěv kdysi společné státní hymny.

Setkání Čechů a Slováků na Silvestra 2012 na Velké Javořině (zdroj: ČT24)

„Dělá mi to dobře na duši, že jsme zase tady všichni dohromady,“ usmívala se obyvatelka nedaleké obce Strání-Květná Slávka Kubíčková.

Přání všeho dobrého do nového roku zaznívala v mnoha hloučcích střídavě v češtině i slovenštině. Stejně jako střídavě se lidé zahřívali velkou vatrou nebo přípitky slivovice.