Oslavy Silvestra na jižní Moravě: pestré ohňostroje i jeden mrtvý

Brno - Na jihu Moravy skončila silvestrovská noc tragicky. Opilý mladý muž na Blanensku spadl na skleničku a vykrvácel. Až na tuto nešťastnou událost zažili hasiči, policisté a záchranáři v kraji běžné silvestrovské oslavy, které se od předchozích let příliš nelišily.

„Ošetřili jsme několik lidí, kteří se poranili sklem. Bohužel v jednom případě se i přes snahu zasahujícího týmu nepodařilo dotyčného muže zachránit. Ostatní poranění byla lehčí,“ uvedl mluvčí jihomoravské záchranky Radek Turin.

Záchranáři vyjeli od pondělních 18.00 do dnešních 6.00 ke 141 případům, což je o devět více než loni, polovina jich byla v Brně a okolí. Ošetřili 47 úrazů, z nichž čtyři způsobila pyrotechnika. Většina zraněných byla opilá.

„V Břeclavi vybouchla rachejtle muži přímo v obličeji, v Dolních Kounicích poranila mladíkovi ruku. Ve Znojmě si muž způsobil petardou zranění ve tváři a v Brně zasáhl výbuch petardy muže do očí,“ sdělil Turin. Při jednom výjezdu záchranky na Břeclavsku agresivní pacient zranil policistu.

Hasiči vyjížděli pouze k drobným případům, které se silvestrovským veselím nijak nesouvisely. „Až v půl sedmé klidnou noc pokazil požár vánočního stromku v jednom z brněnských bytů. Sice byl uhašen již před naším příjezdem, ale byt byl silně zakouřený. Museli jsme z něj zachránit matku se dvěma malými dětmi,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Spíše ke kurióznímu výjezdu vyrazila jednotka z Rosic, která musela člověku sundávat pouta. Policisté řešili převážně několik desítek drobných případů, zejména fyzické konflikty způsobené alkoholem. Zachránili také několik opilých lidí, kteří nocovali venku na zemi, některé odvezli na záchytku. Jedním ze zadržených byl 57letý řidič mercedesu, který před zásahem policie naboural dvě auta při parkování a třetí při jízdě.

Půlnoční přípitek na náměstí Svobody v Brně (zdroj: ČT24)