Vsetínská zbrojovka končí. Armáda od ní přestala nakupovat

Vsetín - V Česku zavřela brány další zbrojovka, po 75 letech končí výroba munice ve Vsetíně. O práci přišly desítky lidí. Důvod je podle Asociace zbrojního průmyslu jediný - od továrny přestala armáda odebírat náboje pro Pandury a bitevníky L-159. Ministerstvo obrany se brání s tím, že tuto munici nakupuje kvůli úsporám a větší transparentnosti přes vyzbrojovací agenturu NATO.

Opuštěné stroje a ticho. Tak to teď vypadá v halách vsetínské zbrojovky, kde se vyráběla munice pro českou armádu. Stejné ticho je i v pobočce zbrojní továrny ve Slavičíně, v moderním, nedávno zrekonstruovaném provozu zůstal jediný dělník. Majitel zbrojovky do továrny přitom před necelými 10 lety investoval desítky milionů korun do strojů i na zaškolení zbrojních specialistů.

„Nás konec zbrojovky ve Vsetíně určitě netěší, ale rozhodně bych vinu nedával ministerstvu obrany,“ uvedl Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany.

Padlo už i trestní oznámení

To si ale nemyslí Asociace českých zbrojařů. Kvůli tomu už podala trestní oznámení na bývalého ředitele sekce vyzbrojování MO Pavla Bulanta. Při nákupech munice porušil podle asociace zákon. „Na základě právní analýzy nám vyšlo, že tam mohly být porušeny některé předpisy,“ uvedl Jiří Hynek, prezident Asociace zbrojního průmyslu ČR.

„My si počkáme, co bude obsahem toho trestního oznámení, ale nevíme nic o tom, že bychom při zadávání cestou aliance porušili jakékoli předpisy,“ dodal Pejšek. VZI Vsetín patří známému zbrojaři Michalu Smržovi. Toho policie vyšetřuje kvůli údajné korupci při nákupu Tatrovek pro českou armádu.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)