Hasiči bojují s požárem ve zlínském Svitu. Město zahalil dým

Zlín - Zhruba dvě stovky hasičů se od rána vystřídaly u rozsáhlého požáru skladu elektroniky v areálu bývalého Svitu ve Zlíně. Hasiči dostali plameny pod kontrolu už odpoledne, hasicí práce zaberou ještě několik dnů. Zlín celý den trápí hustý dým, který se šíří z požářiště. Krizový štáb Zlína proto lidem doporučuje nevycházet a nevětrat. Předběžná škoda na zboží přesahuje 200 milionů korun. Majitel budovy potom odhaduje škodu na dalších několik set milionů.

Požár vypukl kolem jedné hodiny v noci, hasiče zavolali vyděšení skladníci. O tři z nich se museli postarat zdravotníci, protože se nadýchali kouře. Brzy hasiči zjistili, že jde o výjimečně rozsáhlý požár – největší v historii města. "Z třetího stupně požárního poplachu byl vyhlášen čtvrtý, zvláštní stupeň, byly navýšeny počty jednotek, které na místě zasahují," uvedl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Hasiči s ohněm zpočátku bojovali jen zvenku, až po několika hodinách se dostali do budovy. „Zasažený objekt má dvě části, starou baťovskou a přístavbu postavenou asi před 30 lety. Baťovská je na zbourání, sedmipodlažní přístavbu bude nutné podrobně prozkoumat,“ řekl na místě požáru zlínský statik Otto Nový. Podle něj nelze stále podcenit ani možnost, že by se objekt v důsledku požáru zřítil sám. Verdikt vynese statik až podle stavu nosných stěn. Hasiči zatím netuší, zda se uvnitř budovy již nepropadla podlaha.

Odpoledne se požárníkům podařilo dostat oheň pod kontrolu. „Z termokamer je patrné, že teplota klesá. Předpokládáme, že ohně bude ubývat. Na místě přesto zůstane celou noc osmdesát hasičů a policistů. Nepřetržitě bude zasedat i krizový štáb,“ sdělil náměstek primátora Ondřej Běták.

NO COMMENT: Hašení požáru zaměstnalo zhruba 150 hasičů (zdroj: ČT24)

Hasiči jsou na místě celý den, kdy se jim podaří požár dohasit, není jasné. Patrně v areálu zůstanou ještě několik dní. Situaci na místě monitorují statik a mobilní laboratoř, která měří koncentraci zplodin v ovzduší.

Večer mobilní laboratoř oznámila, že v ovzduší nejsou žádné škodliviny. Nadále však platí výzva krizového štábu, aby lidé omezili větrání, a pokud je to možné, aby nevycházeli ven. „Při krátkodobém pobytu venku zdravotní komplikace nehrozí, pouze při dlouhodobém,“ sdělil náměstek primátora Ondřej Běták, který řídí zasedání krizového štábu.

Firma odhaduje škodu na 200 milionů

V době vypuknutí požáru byli ve skladu pouze tři zaměstnanci. „Zaměstnanci připravovali zboží na rozvoz, když ucítili kouř. Zachovali se velmi duchapřítomně, když z budovy odešli a zavolali hasiče. Odkud se plameny šířily, netuší,“ popsal mluvčí HP Tronic Bohumil Komín.

Firma škodu předběžně vyčíslila na 200 milionů. Jde ovšem jen o škodu za zničenou elektroniku ve skladu, samotný objekt patří jiné společnosti. „Počítáme bohužel s tím, že veškeré zboží i kancelářské vybavení skladu se pravděpodobně nepodaří zachránit,“ objasnil odhadovanou výši škody Komín.

Při požáru nebyl nikdo zraněn, tři zaměstnanci se ale nadýchali zplodin a museli je ošetřit záchranáři. „Naši zaměstnanci jsou buď doma, nebo jsme je přesunuli do naší nedaleké centrály. Od rána také hledáme náhradní skladovací prostory, protože potřebujeme zajistit dodávky zboží do prodejen na Moravě a Slovensku,“ řekl Komín.

Podle ředitele firmy, které celý objekt patří, dosáhnou škody v případě demolice a stavby nové budovy stovek milionů. „Budova je pojištěná, počkáme na rozhodnutí statika,“ řekl ředitel společnosti Martin Jarolím.

Děti se ze školek přesunuly do kina

Ve Zlíně neustále zasedá krizový štáb. Kvůli zplodinám policisté dopoledne evakuovali okolní budovy v těsné blízkosti hořícího skladu i děti a zaměstnance z blízkých mateřských škol. „Šlo o preventivní opatření, děti ani zaměstnanci těchto zařízení nebyli ohroženi na zdraví. Zplodiny obsažené v ovzduší se nacházejí pod hodnotami, které by znamenaly bezprostřední nebezpečí,“ potvrdil mluvčí Zlína Zdeněk Dvořák. Evakuace se dotkla asi 350 dětí a zhruba 60 zaměstnanců.

NO COMMENT: Evakuace dětí z jedné ze školek (zdroj: ČT24)

Část dětí autobusy Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice převezly například do Kina Květen ve Zlíně-Malenovicích, kde budou sledovat dětské filmy. Děti z Mateřské školy Slínová a z jeslí na Tyršově nábřeží se přesunuly do školky v Malenovicích. Nyní už je značná část dětí doma u rodičů. Zítřejší provoz mateřských škol zůstane nezměněn.

Kterých zařízení se evakuace dotkla?

  • MŠ Osvoboditelů
  • MŠ Na Vyhlídce
  • MŠ U Dřevnice
  • MŠ Za Školou
  • MŠ Slínová
  • MŠ na ulici M. Knesla
  • jesle z Tyršova nábřeží

Kontaktní informace o programu dětí poskytnou ředitelky jmenovaných školek a zaměstnanci Odboru školství magistrátu – telefon 577 630 336 (p. Kristlová) a 390 (p. Blahušová).

Občané Zlína mohou další informace týkající se požáru najít na webových stránkách města www.zlin.eu. Od 13 hodin také funguje speciální informační linka 577 630 510, na které se lidé mohou dozvědět aktuality související s likvidací požáru.