Vnučka chce zdravotní dokumentaci svého dědy, který se léčil v Paskově

Paskov - Vnučka bývalého pacienta onkologické léčebny v Paskově chce vědět, co se stalo se zdravotnickou dokumentací jejího dědečka. České televizi se Marcela Cacková ozvala po shlédnutí reportáže o fotografiích a dokumentech pohozených ve sklepě bývalé léčebny. Policie i Úřad pro ochranu osobních údajů už šetření uzavřeli s tím, že všichni pacienti jsou mrtví. Na žádost potomka pacienta ale budou muset prošetřit, jak to s dokumentací bylo.

Marcela Cacková se zhrozila, když viděla záběry z Paskova, kde se ve sklepě válely lékařské knihy. "Napadlo mne, že v těch knihách je zrovna jeho léčba, že možná lékař napsal nějaké záznamy o tom, jestli měl bolesti a nějaké komplikace. To všechno jsou věci, které by měly být přístupné alespoň rodině. 

Vladimír Ždárský se narodil v roce 1899. Jako legionář si dovezl z války kromě průstřelu i vyznamenání za statečnost. Byl přednostou stanice. Marcela u dědy a babičky vyrůstala. Prý to byl veselý člověk. Do doby, než mu zjistili rakovinu plic a začal se léčit v Paskově.

Marcela Cacková chce zjistit, jestli v dokumentech, které Česká televize v dubnu loňského roku objevila v nezabezpečeném sklepě zámku v Paskově, nejsou i informace o jejím dědečkovi. Roky odpovídají. Vladimír Žďárský se tam léčil mezi lety 1967 a 1972, kdy zemřel. Nemocnice od počátku odpovědnost odmítá.

„Naše nemocnice má jasné záznamy o skartaci veškerých dokumentů, které v zámku Paskov byly,“ prohlásil mluvčí Fakultní nemocnice s poliklinikou Ostrava Tomáš Oborný.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů se má Marcela Cacková nejdřív obrátit na Fakultní nemocnici, aby zjistila, kde se vlastně nachází zdravotní dokumentace jejího dědečka. Z odpovědi by mělo být jasné, jestli mohla nebo nemohla ležet ve sklepě zámku v Paskově.

Samotný zámek je aktuálně na prodej. Právě si ho prohlédli zájemci ochotní zaplatit více než 26 milionů. Byli s nimi i lidé z obce. Zažili šok.

Zloději ukradli radiátory i část střechy. Místnosti, které ještě v loni v dubnu vypadaly v pořádku, jsou pokryté plísní. Nemocnice přijímá nabídky zájemců do 21. ledna.