Ostrava likviduje vánoční stromy ekologicky

Ostrava - Tento týden začal v Ostravě tradiční svoz vánočních stromů. Obyvatelé rodinných domů, především ti ze sídlišť, je mohou do konce ledna nechat přímo u kontejnérů před svými domy. Společnost OZO z nich nechá vyrobit kompost, který se opět využije.

Vánoční strom byl ještě nedávno opěvovaný hrdina Vánoc. Teď je suchý, padá z něho jehličí a všude zavází.

„Dneska vydrží stromečky minimálně do Tří králů. Protože bydlíme v domečku, nemusíme se starat o likvidaci. Strom dáme sousedům, kteří ho spálí,“ uvedla obyvatelka Ostravy Lucie Gembalová.

Hůř jsou na tom lidé na sídlištích. Pro ty ale zavedla některá města hromadný svoz. V Ostravě bude fungovat do konce ledna. Do každého obvodu se popeláři dostanou jednou týdně.

„Po tuto dobu nebudeme vnímat odkládání stromečků ke kontejnérům jako zakládání černé skládky. Svoz stromků je teď součástí pravidelné služby, kterou má občan v ceně,“ potvrdil ředitel společnosti OZO Ostrava Karel Belda.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Ostrava se musí po Vánocích zbavit až čtyřiceti tisíc stromečků. Lisovací vozy je svezou do Hrušova. V tamní kompostárně rozdrtí denně okolo pěti tun vánočních stromů.

„Veškerý biologický využitelný odpad se zužitkuje ku prospěchu občanům. Bude z toho kompost a zeminový substrát, který si mohou koupit,“ vysvětlil Ferdinand Šoltýsek, mistr kompostárny OZO Ostrava v Hrušově.

Kdo hromadný svoz u svého domu promešká, má ještě jednu šanci. Odnést stromek do nejbližšího sběrného dvora. Od února totiž bude stromek u ostravských kontejnérů opět považovaný za černou skládku.