Hasiči ukončili zásah ve Svitu, budovu předali majiteli

Zlín – Po více než dvou dnech hasiči ukončili zásah u rozsáhlého požáru budovy v areálu bývalého Svitu ve Zlíně. Až do půlnoci bojovali s posledním ohniskem požáru ve čtvrtém patře skladu. Dopoledne budovu předali majiteli. Sklad elektroniky začal hořet ve středu v jednu hodinu ráno.

„Jednotky po desáté hodině odjely z místa události. Požářiště přebral majitel, který byl seznámen s riziky a s nutností objekt zabezpečit. Na požářišti také začnou pracovat vyšetřovatelé,“ přiblížil mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Lokální požár v zadní části čtvrtého patra se hasičům včera dlouhé hodiny nedařilo uhasit – pouze prolévání místa vodou z plošiny nestačilo. Požárníci proto prorazili do zdi dva otvory. „Díky tomu mohlo dojít k nasazení tří útočných proudů, kterými byla dodávána voda do prostoru ložiska hoření. Po zahájení hasebních prací z tohoto směru se rychle ukázalo, že dochází k významnému omezení hoření zasažených materiálů,“ popsal večerní vývoj Netopil. Ještě v noci hasiči oheň zlikvidovali, do rána místo jen monitorovali.

Mluvčí krajských hasičů Libor Netopil (zdroj: ČT24)

Budova je stále pod dohledem statika. Podle něj nadále hrozí lokální destrukce, a to zejména ve starší baťovské, nejvíce zasažené části objektu, kterou s vysokou pravděpodobností čeká demolice. O osudu asi 30 let staré sedmipodlažní přístavby rozhodnou odborné posudky.

Společnost Cream, které patří požárem zasažená budova, odhadla škodu v případě úplné demolice a nové stavby objektu až na stovky milionů korun. Firma HP Tronic, která měla uvnitř uskladněnou elektroniku, předběžně vyčíslila škodu na 220 milionů.