Cyklisté v Olomouci se budou učit, jak jezdit městem

OLOMOUC - Odborníci cyklistům v Olomouci poradí, jak se mají chovat v silničním provozu, aby se vyhnuli nehodám a bezpečně dojeli do cíle své cesty. Pravidelné kurzy zaměřené na jízdu v ulicích města připravilo v prvním čtvrtletí letošního roku pro vyznavače tohoto druhu dopravy olomoucké Centrum Semafor.

„Kurz je určen pro všechny cyklisty od desíti let. Mohou přijít samozřejmě i mladší cyklisté v doprovodu dospělých,“ řekl manažer Centra Semafor Josef Línek, podle kterého se do kurzu přihlásily první tři desítky cyklistů starších věkových kategorií.

„Předpokládáme, že v následujících týdnech se bude zájem o kurz díky blížícímu se jaru zvyšovat,“ podotkl.

Součástí osvětové akce je dvouhodinová přednáška, na které instruktoři dopravní výchovy cyklistům připomenou zásady bezpečného chování v silničním provozu a informují je o aktuálním stavu rozvoje cyklodopravy v Olomouci.

Účastníci kurzů dostanou také informace o základní výbavě kola a technice jízdy. Na závěr akce si lidé mohou vyzkoušet řešení různých situací na dopravním hřišti.

Při nehodách na českých silnicích zahynulo loni 681 lidí, z toho 50 cyklistů. Cyklistická doprava v posledních letech výrazně roste, cyklisté ale podle policistů málo dbají o vlastní bezpečnost.