Házenkáři Zlína pokořili mistra ze Zubří a kralují Valašsku

Zlín - Na zeměpisné mapě k sobě měly Zlín a Zubří vždy blízko. Na té házenkářské je však donedávna dělila velká výkonnostní vzdálenost. Letos to už ale neplatí, prvoligoví házenkáři Zlína potvrdili skvělou letošní formu pohárovou výhrou 26:24 nad úřadujícím mistrem extraligy ze Zubří.

Velmi rozdílnou sezónu zatím zažívají házenkářské týmy z Valašska. Prvoligový Zlín vede soutěž bez ztráty bodu a stále víc tak může pošilhávat po postupu do extraligy. Tu vloni ovládlo právě Zubří, po odchodu několika opor je ale letos v nejvyšší soutěži zatím až osmé. Vzájemný pohárový duel tak sliboval pikantní průběh, ve kterém chtěl Zlín oprávněně spoléhat hlavně na hráče, kteří do týmu přišli právě ze Zubří.

Mistr přijel bez čtyř zraněných hráčů, čímž se ještě více vyrovnaly předzápasové šance obou týmů. Kádr Zubří navíc krátce před pohárem opustila trojice Kulišťák, Třeštík, Vyjídák. Zlín se vítězství výrazně přiblížil už v prvním poločase, který vyhrál o čtyři góly. Vítr v zuberské obraně dělal hlavně kanonýr Robert Plšek, jeden ze Zlíňanů „zuberského původu“.

Rozhovor s Miroslavem Mahuškem (zdroj: ČT24)

Překvapivou výhru si outsider dokázal uhlídat. Zlín zvítězil 26:24. Kromě Plška s desetigólovou kanonádou si gratulace ke skvělému výkonu zasloužil i domácí brankář Miroslav Mahušek. „Ani nevím, jestli bych ty zákroky označil za nějak extra skvělé, důležité ale bylo, že jsme bojovali, a kluci mi pomohli obranou,“ skromně odmítl roli hrdiny zkušený gólman.

Zlín se se Zubřím utkal v domácím poháru v posledních letech několikrát. Ještě v roce 2008 musel spolknout hrozivou porážku 22:48. Tentokrát se modrožlutí konečně radovali z výhry. „Podařilo se to, co jsme si přáli, teď jsme králové Valašska,“ neskrýval spokojenost a dojetí zlínský trenér Andrej Titkov. I ten přitom do zlínských služeb přišel před sezónou z týmu se zubrem v erbu.

HC Zlín : HC Gumárny Zubří 26:24 (14:10)

Zlín: Mahušek, Luňák – Beneš 1/1, Buček, Pernica 2, Farkaš, Sadowski 3, Plšek 10, Zetík 1, Žůrek 5, M. Vacula, Poloz 3, Fišer, Vítek 1.

Zubří: Orság, Koleček – Šlachta 2, Přikryl, Hub 4, Horut 2, Válek 5, Koleček, Bechný 8/4, Václav, Pernický, Dědek 1, Aspridis 2, Pšenica.

Rozhodčí: Novotný, Samek. Sedmimetrové hody: 3/1 – 4/4. Vyloučení: 6:4. Diváci: 300.