Fischer nečekaně lavíruje s podporou do druhého kola. Proč?

Praha – Jedna z prvních otázek, která mířila na neúspěšné kandidáty prvního kola prezidentských voleb, byla, koho doporučí svým voličům v kole druhém. Dva z nich se vyjádřili okamžitě (Roithová a Sobotka podpořili Karla Schwarzenberga). Někteří se rozhodli nepodpořit ani jednoho z nich (Fischerová, Franz, Bobošíková, Dienstbier). Jediný, kdo se svojí podporou stále váhá, je padlý favorit Jan Fischer. V mezičase se přitom dopustil zajímavé názorové otočky.

Jan Fischer na otázku moderátora v prosincovém prezidentském speciálu Hyde Park ČT, komu by dal hlas, kdyby sám nekandidoval, odpověděl: "O tom jsem hodně uvažoval a vždycky jsem v těch odpovědích byl takový mlčenlivý. Ale člověk přemýšlí, a kdybych se měl rozhodnout, tak bych svůj hlas dal Karlu Schwarzenbergovi. Pro jeho rozvahu, rozšafnost."

To bylo v polovině prosince 2012, měsíc před prvním kolem volby a v době, kdy byl Jan Fischer stále favoritem. Tento týden však muž s „bramborovou“ medailí vydal svoje oficiální povolební vyjádření, v němž zaznívá především kritika na adresu muže, který mu byl doposud nejbližší. Jan Fischer: "Předseda TOP 09 Schwarzenberg se podle mě podílel na řadě chybných rozhodnutí vlád Petra Nečase i Mirka Topolánka (oba ODS), například na zvýšení daní nebo reálném snížení důchodů. Nese spoluodpovědnost za činnost ministra Miroslava Kalouska (TOP 09) i za tolik kontroverzní amnestii. Vzbuzuje otázky, zda může plnit jeden z hlavních úkolů prezidenta, a to spojovat společnost."

Otázky v tomto případě nevzbuzuje jen postupující rival, ale také důvod této změny sympatií ze strany Jana Fischera. Ve volebním kolotoči se totiž neudála poprvé.

Těsně po sečtení hlasů prvního kola Fischer pro server Týden.cz prohlásil, že podporuje do druhého kola Karla Schwarzenberga. Tento výrok jeho tisková mluvčí Jana Víšková ještě týž den později dementovala. Mylná informace podle ní pocházela z rozhovoru staršího data, kde Fischer řekl, že mu jsou bližší kandidáti Karel Schwarzenberg a Zuzana Roithová než Miloš Zeman. Server Fischerův výrok nakonec smazal ze svých stránek.

Fischer o své dřívějši podpoře K. Schwarzenberga 18.1.2013

„To, ale bylo v nějaké situaci, to bylo v době, kdy jsem mohl počítat, že budu pro druhé kolo potřebovat i hlasy jeho voličů. Situace se ale změnila. Já si to vážně musím rozmyslet.“

Zdroj.: MF Dnes

„Reformy mají pokračovat“

Výhrady k některým krokům Nečasovy vlády vyjádřil Jan Fischer i těsně před volbou. Například v prosinci v pořadu Interview ČT24 uvedl, že mu vadí zvýšení sazeb DPH a také ke stabilizačnímu balíčku má jako ekonom „tisíce výhrad“. Nečasův kabinet podle něj promarnil dva roky, kdy mohl alespoň uvažovat o prorůstových opatřeních. Často také Jan Fischer zdůrazňoval, že pro vládní reformy je potřeba hledat širší politickou shodu.

V dubnu 2011, kdy na prezidenta ještě nekandidoval, pro rádio Praha k probíhajícím vládním reformám uvedl: „Já bych reformám hlavně přál, aby nejen byly zahájeny, ale aby úspěšně pokračovaly a vláda je dovedla uvést do praxe, protože tahle země nepochybně reformy potřebuje. Od penzijní reformy přes reformu zdravotnictví, nejsou dotaženy reformy v oblasti terciálního vzdělávání, nemáme na rozdíl od jiných zemí dobře nastavený vztah mezi průmyslem a vědou.“

Jan Fischer se podle svých slov profiloval jako nezávislý kandidát s vizí zásadní změny české politiky a jeho nynější tvrdá slova na adresu Karla Schwarzenberga nejsou požehnáním Miloše Zemana do druhého kola. Jak řekl Jan Fischer, svůj verdikt teprve vydá. Na rozdíl od několika kritických vět věnovaných ministrovi zahraničí v klíčovém čase mezi prvním a druhým kolem volby se však u Miloše Zemana omezil jen na stručné prohlášení, že k jeho působení v politice se už „vyjádřil v předvolební kampani.“

Jan Fischer 16.1.2012

„V příštích dnech budu sledovat průběh kampaně a na základě chování obou kandidátů se vyjádřím krátce před druhým kolem volby.“

Fischer neuvedl konkrétní příklad. Ze zaznamenaných debat lze dovodit, že mohl mít na mysli například svůj komentář pro MF Dnes z konce prosince, kde se pozastavil nad stoupenci Miloše Zemana. „Divím se, že jim nevadí, že tím pomáhají na Hrad Šloufovi, Zbytkovi, aféře Bamberk, akci Olovo, kauze D47 a dalším synonymům nečistých praktik,“ řekl tehdy Fischer.  

Váhá Fischer kvůli budoucímu angažmá?

Nynějšího lavírování Jana Fischera si všimli zdejší pozorovatelé politické scény. "Je to chlapská ješitnost a ukřivděnost. Patrně se také bude chtít Jan Fischer zviditelnit," poznamenala k tomu politoložka Vladimíra Dvořáková. Podle Lukáše Jelínka z Masarykovy demokratické akademie výsledek prvního kola voleb nadstranického Fischera zaskočil a ten teď neví, jak dál. "To, že do druhého kola postoupily dvě výrazně politické osobnosti, mu udělalo čáru přes rozpočet," míní Jelínek.

Někteří komentátoři ale začínají spekulovat, zda Fischer nechce na případné podpoře jednoho kandidáta vydělat a zajistit si tak angažmá do budoucnosti. V Evropské bance pro obnovu a rozvoj totiž na svoji pozici rezignoval. „K podpoře se nepřihlásil Jan Fischer, kterého volilo něco přes osm set tisíc voličů, i když má ke Karlu Schwarzenbergovi programově blíže než k Miloši Zemanovi. To vzbuzuje podezření, že se svými hlasy chce obchodovat a třeba je vyměnit za nějaké budoucí místo diplomata,“ napsal ve svém blogu komentátor Karel Hvížďala.

Jan Fischer ke kandidátovi na Hrad v pořadu Hyde Park (zdroj: ČT24)