Věznice ve Vyšních Lhotách zatím nebude. Nejsou vězni

Vyšní Lhoty - Věznice ve Vyšních Lhotách se zatím neotevře. Po prezidentské amnestii tam totiž dozorci nemají koho hlídat. Vězeňská služba komplex zatím zakonzervuje. Nově najatí zaměstnanci tak budou muset odejít pracovat do jiné věznice nebo o práci přijdou.

Desítky trestanců z přeplněné věznice v Heřmanicicích mělo čekat na začátku roku stěhování pod beskydské kopce, místo toho zamířili rovnou domů.

V nové věznici ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku si mělo svůj trest odpykávat sedm set mužů. Po prezidentské amnestii ale cely zůstanou prázdné a prázdné budou i kanceláře pro nově najaté kanceláře věznice.

„Budou uzavřeny tři pobočky věznic a připravované objekty Vyšní Lhoty a Poštorná budou zakonzervovaná. V případě potřeby budou použity,“ uvedla mluvčí Vězeňské služby České republiky Gabriela Pohlová.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Technici ani nestihli na zdi namontovat kamery a areál hlídá jen pár dozorců, ostatní čekají, co bude dál.

„Velké propouštění vězeňská služba neočekává. Ti, kteří tam pracovali, budou přemístění do jiných věznic,“ dodala Pohlová.

Zklamaní jsou i lidé ve Vyšních Lhotách. Práci ve věznici mělo dostat několik obyvatel obce. I proto tam nikomu nevadilo, že se bývalý utečenecký tábor přestavěl na věznici s dohledem a dozorem.

„Tady je nezaměstnanost velká. Naši lidé proto věznici tolik neodmítají, doufají v nějaká pracovní místa,“ řekla starostka Vyšních Lhot Dana Nováková.

Vězeňská služba zaměstnala šest obyvatel obce, nakonec ale možná skončí na Úřadu práce. Starostka ani zaměstnanci věznice o své situaci zatím mluvit nechtějí.

Na začátku příštího týdne přijede do Vyšních Lhot ředitel věznice, aby zaměstnancům oznámil oficiálně její uzavření a také to, co s nimi bude dál.