Olomouc tvoří nový územní plán. Lidé se k němu mohou vyjádřit

Olomouc - Olomoucký magistrát zahájil informační kampaň k projednávání nového územního plánu města. Olomoučané tak mohou ode dneška do poloviny března přicházet s připomínkami, které by územní plán před jeho schválením upravily. Nová urbanistická pravidla by měla začít platit zřejmě na začátku příštího roku.

Olomoucký magistrát zpracoval po několika letech návrh nového územního plánu, který může na mnoho dalších roků určovat to, jak bude Olomouc vypadat. Ke konceptu, který návrhu předcházel, přišlo na devět stovek připomínek.

„Velkou část připomínek a námitek od občanů i různých veřejných orgánů, jsme do návrhu zapracovali,“ uvedl primátor Olomouce Martin Novotný.

Podle tvůrce územního plánu, architekta Jakuba Kynčla, šlo hlavně o drobné, lokální námitky. „Z těch větších věcí to byla třeba výšková regulace,“ řekl Kynčl.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Právě výškové domy jsou v Olomouci dlouholetým tématem. Vedle Regionálního centra se dostavuje čtyřiasedmdesátimetrová budova Moravské vysoké školy. Ještě o metr vyšší stavbu chce postavit investor vedle nově vznikající galerie Šatovka.

„V návrhu nového územního plánu se s žádnými hodně vysokými výškovými budovami v Olomouci nepočítá,“prohlásil však pirmátor města.

Už nyní je slyšet kritiky. „Nelíbí se nám, že vznik nového územního plánu nebyl zahájen ideovou soutěží, která by definovala koncepci dalšího vývoje Olomouce,“ pravil například předseda sdružení Za krásnou Olomouc Alexandr Jeništa.

Vedení Olomouce se snaží obyvatele s návrhem seznámit. V budově magistrátu v Hynaisově ulici vystavilo konkrétní návrhy, se kterými územní plán počítá.

Výstava je otevřena od pondělí do čtvrtku od 8 do 17 hodin. A vždy od 13 do 17 hodin bude návštěvníkům k dispozici zaměstnanec úřadu z odboru koncepce a rozvoje, který zodpoví případné dotazy.

Návrh územního plánu pracuje ve velké části i s řekou Moravou. I když je kolem ní mnoho míst, kde by se mohlo začít stavět, dokud nevyrostou nová protipovodňová opatření, domy se tam budovat nebudou.