Ejhle, Človíček! Večerníčkový hrdina v divadelní džungli

Zlín - Za dávných časů, kdy na Zemi rostly přesličky vyšší než panelák a mezi nimi se proháněly obrovské ještěrky zvané dinosauři, se objevil první Človíček. Jaká dobrodružství na něho čekala? Prožít je mohou malí (i velcí) návštěvníci Městského divadla Zlín, jehož první letošní premiéra patří dětem.

Človíčka, který se ničeho nebojí, ví si se vším rady a dovede si v divokém pravěku najít správné kamarády, stvořili Zdenka a Pavel Teisingerovi. Podle knih natočila Česká televize také večerníček. A nyní se Človíček poprvé zabydlel i na jevišti. V hlavní roli se představí Roman Blumaier, jeho společníky budou Radovan Král, Marek Příkazký a Marie Vančurová. Dobrodružstvím provází hlas Arnošta Goldflama.

  • O Človíčkovi / Marie Vančurová, Roman Blumaier autor: Zdeněk Němec, zdroj: ČTK
  • O Človíčkovi / Marek Příkazký, Roman Blumaier autor: Zdeněk Němec, zdroj: ČTK

„Vydejte se s námi do pravěku a uvidíte, jak si Človíček rozdělal oheň, jak se oblékl, jak vyzrál na Šavlozubého tygra, jak napálil škodolibou Opici, jak si našel věrného přítele Psa a jak pro svou milovanou Človíčku složil první písničku,“ láká malé návštěvníky do divadla režisérka představení a umělecká šéfka zlínské scény Hana Mikolášková.

Divadelní pohádka bude podle ní akční podívanou, tvůrci prý chtěli dětem příběh zprostředkovat především pohybem. Jeviště se promění v džungli, která bude fungovat jako velké dětské hřiště. „O Človíčkovi bude pohybovou pohádkou místy s akrobatickými prvky. Bude se šplhat po palmách a liánách. A než se Človíček naučí mluvit, bude se dorozumívat pantomimou,“ prozradila režisérka.

  • O Človíčkovi / Roman Blumaier autor: Zdeněk Němec, zdroj: ČTK
  • Večerníček O Človíčkovi zdroj: ČT

Děti do divadla patří, píše zlínská scéna k premiéře. „Mám hrozně ráda, když děti samy napovídají, co se bude dít nebo na co by si měl Človíček dávat pozor,“ pobízí Mikolášková malé návštěvníky, aby se do hry klidně také zapojili. Poprvé prožijí s Človíčkem dobrodružství v neděli 20. ledna. A odnést si ho budou moci i domů – na odznáčcích z dílničky, která zpestří prapohádkovou premiéru.