Majitelé lesa z Šanova na Zlínsku marně čekají na peníze za vytěžené dřevo

Šanov - Bez stromů i bez peněz zůstala část obyvatel Šanova na Zlínsku. Jako spoluvlastníci lesa prodali vytěžené dřevo soukromé pile. A ta jim už pátý rok dluží téměř tři čtvrtě miliónu korun.

Ve vesnici Šanov na Zlínsku jsou rodinné domy usazené v údolí obklopeném lesy. Dá se říct, že každé rodině tam část lesa patří.

Místo radosti je to pro ně ale spíš starost. A taky vztek, když se podívají na místa, kde ještě před pěti lety stávaly mohutné buky.

„Roky jsme se o ty stromy starali, naši otcové se tady nadřeli. Tady je třeba pařez, který má na šířku tak šedesát centimetrů. Byly tu i větší. Měřily až pětatřicet metrů," vzpomínal spoluvlastník lesa v Šenově Vojtěch Rusek.

Lidé se přesto rozhodli les pokácet. Stromy prodali Pile Králov u Uherského Brodu. Dodnes marně čekají na 700 tisíc korun.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

„Před dvěma lety nám majitelé lipy podepsali splátkový kalendář, ale zase nezaplatili. A od té doby s námi přestali komunikovat," potvrdil spoluvlastník lesa Josef Orsák. Pohledávku postoupili vyhamačské firmě, ale také to nikam nevedlo.

"Vrátili nám to s tím, že původní jednatelé a majitelé už žádný majetek nemají, že to přepsali,“ uvedl Rusek.

Firma ale pořád existuje. Jednatelé, kteří za šanovské dřevo dlužili, už pilu podle obchodního rejstříku nevedou půl druhého roku. Přesto zvedají firemní telefony a na pile se i fyzicky vyskytují. Ke dluhům se však nehlásí a odmítají dát kontakt na kompetentní osobu.

„Pila Králov už není. Tak se seberte a vypadněte, než zavoláme policajty,“ řekl České televizi bývalý jednatel pily Petr Huspenina.

Nový jednatel společnosti Martin Horák má podle obchodního rejstříku bydlet v Orlové. Bydlí tam pouze jeho bývalá manželka. Ta potvrdila, že ho marně hledají také policisté a další lidé.

Bezradní spoluvlastníci vytěženého lesa se soudní žalobou váhají. Bojí se, že se místo svých peněz dočkají jen dalších výdajů za právní služby.