Soud zamítl žalobu na manžele, kteří upozornili na údajné týrání dětí

Ostrava - Nebyla to pomluva, další odvolání se zamítá. Tento rozsudek dnes vyslechli manželé Lubovi z Nového Jičína u Krajského soudu v Ostravě. Žalobu si vysloužili tím, že v roce 2007 upozornili na případy údajného bití a psího pokousání chovanců novojičínského Dětského domova. Rozhodnutí soudu je konečné a pravomocné. Pro Lubovi tím ale příběh nekončí – stále chtějí, aby se objasnilo, co se vlastně v dětském domově dělo.

Miroslav a Radka Lubovi byli u soudu počtvrté. Příběh má dvě verze. Podle žalobkyně byla Radka jako noční vychovatelka v dětském domově nespokojená a v touze po lepším místě zaútočila na zástupce ředitelky s pomocí tvrzení dětí, že je bil a jeho pes je pokousal. Zástupce ředitelky Michal Pokorný to rezolutně odmítl.

Podle Lubových se děti vychovatelce s důvěrou svěřily v těžké chvíli. Rakda Lubová začala spolu s manželem bojovat za objasnění případu a potrestání viníků. Soud nakonec uvěřil jim.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Po téměř šesti letech manželé Lubovi dosáhli verdiktu soudu, že jednali v zájmu dětí. Jestli ale k týrání dětí v dětském domově skutečně docházelo, tím se žádný soud nezabýval. Policisté vyšetřování odložili pro nedostatek důkazů.

Radka Lubová-Slavíková a Miroslav Luba

„I kdyby nás soud odsoudil, nic to nezmění na tom, že víme, že se ty události staly. Pokud se někoho nebudeme moci zastat, pokud si nebudeme všímat věcí, pokud na ně nebudeme upozorňovat, tak to tady skončí špatně,“ shodují se manželé Lubovi.

Případ sleduje i Liga lidských práv. Pomluva je podle ní zneužívána, podobných případů je řada. Lubovy nominovala do projektu „Hrdinou může být každý“. Je to o lidech, kteří se postavili bezpráví.

Dětští hrdinové příběhu už tráví své dny mimo pozornost kamer. Už dospělý Jan Mika je kvůli upozornění na bití nepravomocně odsouzen za křivé obvinění. Pokousaná Bára Janoušková stále žije v dětském domově v Novém Jičíně a jizva jí z tváře stále nezmizela.