Kroměříž se pyšní výbornou prací s basketbalovou mládeží

Kroměříž - Z Kroměříže se možná v brzké době stane nová basketbalová bašta. Může za to hlavně výborná práce s mládeží. Sportovní středisko kroměřížské Slavie v současné době sdružuje deset mládežnických družstev.

Panteři, levharti, gepardi nebo lvíčata. Mladí kroměřížští basketbalisté sbírají úspěchy ve všech žákovských kategoriích s urputností šelem, které mají v názvu. Největší radost jim zajistily v uplynulých sezónách hlavně medaile z republikových přeborů. „Já jsem měl to štěstí, že se mně sešly dva ročníky výborných kluků, jejichž kvality ještě podporuje skvělý management. V mládežnických kategoriích jsme dosáhli na republikových šampionátech na první, druhé i třetí místo,“ pochlubil se úspěchy trenér Jaroslav Sigmund.

Rozhovor s trenérem Jaroslavem Sigmundem (zdroj: ČT24)

K dokonání průniku mezi tuzemskou basketbalovou elitu ale klubu chybí účast v nejvyšších domácích juniorských a seniorských soutěžích. Pro basketbalovou akademii v Kroměříži to také znamená prozatím zavřené dveře k povýšení na lépe dotované sportovní středisko kategorie A. „Nás to mrzí z toho hlediska, že ta dotovaná částka nám chybí. Musíme pak peníze shánět oslovováním dalších sponzorů, a to i přesto, že do středisek kategorie A jsou zařazena i družstva, která nesplňují podmínky zdaleka tak jako my,“ řekl Sigmund.

  • Kroměřížští basketbalisté trénují několikrát týdně zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4310/431000.jpg
  • Někteří hráči z Kroměříže by rádi prorazili i v zahraničních klubech zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4311/431003.jpg
  • TJ Slavia Kroměříž se pyšní výbornou prací s mládeží zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4310/430988.jpg

Mladé kroměřížské naděje tak svoje sny o budoucnosti spojují hlavně se zahraničními velkokluby. „Než dodělám školu, tak bych chtěl určitě zůstat v Kroměříži. V budoucnu je ale mým cílem odejít do lepšího klubu a zkusit udělat nějakou kariéru,“ netajil se svými sny Martin Nábělek.

Reportáž o basketbalové mládeži Slavie Kroměříž (zdroj: ČT24)

Pokud mladé generaci basketbalový elán vydrží, kroměřížské šelmy možná už brzy budou pouštět hrůzu i na palubovkách soutěží dospělých. „Příčiny úspěchu vidím v dobré výchově, skvělé práci trenérů. Máme tady i hodně talentovaných hráčů. Ještě jednou bychom chtěli dosáhnout na titul mistra republiky, a i v budoucnu bychom chtěli hrát basketbal na vysoké úrovni, takže se to pokusíme dotáhnout až do kategorie mužů,“ popsal jeden z hráčů Jan Hlobil.