Nemocnice ve Valašském Meziřící zaplatí 4 miliony za špatnou diagnózu

Valašské Meziříčí - Téměř čtyři miliony a dvě stě tisíc bude platit nemocnice ve Valašském Meziříčí za nevratné poškození zdraví Elišky Marschavellové. Podle okresního soudu pochybili lékaři, když u dítěte nerozpoznali příznaky herpetické meningoencefalitidy.

Když šestiletou holčičku čekala doma další ze série cvičení, v soudní síni vrcholila bitva právníků o to, kdo a zda vůbec zavinil trvalé poškození jejího mozku.

Soudkyně okresního soudu ve Valašském Meziříčí Kateřina Punčochářová dospěla k závěru, že lékaři neprovedli diagnostitu jejího stavu řádně a včas.

Podle závěrů znalců lékaři valašskomeziříčské nemocnice sice nemohli zabránit herpetické meningoencefalitidě, včasnou diagnózou však mohli zmírnit trvalé následky. Holčičce nakonec zachránili život v olomoucké nemocnici, trvalému poškození mozku už zabránit nedokázali. Za neúplnou a pozdní diagnózu musí nemocnice ve Valašském Meziříčí zaplatit více než 4 miliony korun.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

„Samozřejmě to respektujeme. Jestli se odvoláme, to zvážíme,“ reagoval na verdikt advokát nemocnice Bohumil Sadílek.

Rodina nemocného dítěte byla spokojena. „Jsme také rádi, že jsme prokázali, že celou dobu říkáme pravdu,“ uvedl Tomáš Marschavella.

Nepřetržitá péče o Elišku změnila život celé rodiny. Ale pokroky dítěte jsou znatelné. „Na jaře, když jsem ji dávala do kočárku, tak jsem ji musela přidržovat. Teď už krásně drží hlavičku a také mnohem více komunikuje,“ říká matka dítěte Leona Marschavellová.

Soběstačná však Eliška nikdy nebude. Ohrožovat ji budou také epileptické záchvaty. Pomáhá jí pobyt ve speciální školce, nákladné rehabilitace a nepřetržitá péče nejbližších. Vysouzené odškodnění chce rodina použít na stavbu bezbariérového domku. „Možná to zní hloupě, ale jsem šťastná, když ji vidím, že je šťastná,“ říká matka.