Ostrava výrazně redukuje hromadnou dopravu

Ostrava - Významné změny v městské hromadné dopravě čekají od počátku března obyvatele Ostravy a návštěvníky krajského města. Dopravní podnik musí letos ušetřit 32 milionů, některé tramvajové i autobusové linky ruší a u dalších podstatně mění trasy. Vedení magistrátu přesto věří, že lidé na hromadnou dopravu nezanevřou.

Jízdní řád tramvajové linky číslo 13 bude viset na zastávkovém sloupku ještě pět týdnů. Od 3. března zmizí nebo změní trasy zhruba třetina tramvajových a autobusových linek. Magistrát nutí dopravní podnik k úsporám.

„Ostrava má o 160 milionů nižští příjmy a s tím to souvisí. Také změna legislativy, například DPH, výrazným způsobem ovlivnila náklady na přepravu,“ uvedl náměstek primátora Ostravy Tomáš Sucharda z ČSSD.

Koordinátor ostravské dopravy Jan Dvořák dodal, že rušení se týká nevytížený, zbytných linek, které jsou nahraditelné.
 
Novinkou je výměna konečných. Zatímco dosud jezdili lidé z Poruby k Nové huti devítkou, od počátku března budou muset přesednout na čtyřku.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

SYN: David Mlčák, náměstek ředitele DP Ostrava
„Úspory nejsou jenom v rušení linek. Význam má také zmenšování kapacity dopravních prostředků podle aktuální potřeby cestujících,“ řekl náměstek ředitele Dopravního podniku Ostrava David Mlčák.
 
Změny se dotknout také dvaceeti autobusových linek. Rovný tucet pojede po jiné trase, jedna přibude a další změní číslo. Šest linek pak nejpozději do konce června dojezdí. Z jízdního řádu zmizí i okružní minibus linky 99. který jezdil z městské nemocnice do centra.

„V průběhu výstavby zastávek Karolina tato linka čtvrt roku nejezdila a my jsme nezaznamenali žádné stížnosti,“ vysvětlil Dvořák, proč podnik neváhal se zrušením linky.
 
Úsporný provoz tramvají přinese městu 16 milionů korun ročně, autobusy sníží náklady ještě o dva miliony. O práci přijde maximálně 20 řidičů. Změny podle náměstka primátora Tomáše Suchardy lidi do aut nenaženou, MHD naopak vcelku vypustí méně emisí.
  
Změny se zatím vyhnuly trolejbusům. Dopravní podnik se chystá na červencové otevření trati na Novou Karolinu, teprve poté představí nové jízdní řády.