Kometa krizi nezažehnala ani v derby se Zlínem

Brno - V letošní základní části extraligy už Kometa Brno na svého regionálního rivala nevyzraje. Zlín dokázal ve vzájemném zápase zvítězit i počtvrté, z Brna si veze tři body za výhru 3:1. Kometa se dál potácí v křeči a nebezpečně se potápí pod hladinu play-off.

V sestavě Brňanů se ještě neobjevila nová posila – Lušňák z Chomutova, se kterým počítá trenér Venera až po úterní dohrávce v Praze se Spartou. Kometa dostala hned v úvodu zápasu nabídku k otevření skóre. V těsném sledu usedli na trestnou lavici obránci Zlína Tesařík a Linhart. Při 86 sekund trvající početní výhodě pěti proti třem ale domácí nepřesně kombinovali, hráli staticky a přesilovku trestuhodně promarnili. V utrápeném výkonu pokračovali domácí celou úvodní třetinu.

Jen s obtížemi přecházeli přes střední pásmo, které zlínští hokejisté důsledně kryli. Proto se také Kometa jen s velkými obtížemi dostávala k zakončení. Za první třetinu měl brankář Horčička pouze pět zásahů. Zlín byl mnohem aktivnější a po nenápadné akci v deváté minutě se střela Veselého odrazila k Okálovi, který poslal kotouč do odkryté branky. Brňané bojovali a z chvilkového tlaku se jim podařilo vyrovnat.

Ve 12. minutě střelu obránce Kováčika od modré čáry tečoval Jakub Svoboda a Horčička už nestačil na změnu směru kotouče reagovat. Hned v úvodu druhé třetiny zvýšila Kometa aktivitu, vytvořila si převahu. Ovšem složitým kombinačním akcím Komety se stačil soupeř ubránit. Berani trestali každou chybičku soupeře rychlými protiútoky. Ve 26. minutě našel Kubiš po vyhraném vhazování v útočné třetině volného Čecha, který přesnou střelou do horního růžku přidal druhou branku.

Svěřenci trenéra Zdeňka Venery sice dřeli, bojovali, ale srážela je nervozita a hodně nepřesností. Jejich úsilí hodně poznamenala hned v úvodu závěrečné třetiny další inkasovaná branka. Od zadního mantinelu našel Čajánek neobsazeného Veselého, který překonal potřetí brankáře Faltra. Po tomto gólu se už Kometa nevzpamatovala. Její herní výkon se změnil v křeč. I když si hráči Komety vypracovali několik střeleckých příležitostí, brankáře Horčičku už nepřekonali.

HC Kometa Brno - PSG Zlín 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 12. Jakub Svoboda (Kováčik, H. Zohorna) - 9. Okál (O. Veselý), 26. Čech (Kubiš), 44. O. Veselý (Čajánek). Vyloučení: 5:4. Bez využití. Rozhodčí: Hradil, Polák - Lhotský, Ondráček. Diváci: 7200 (vyprodáno)

Brno: Falter - Žižka, Dujsík, Švrček, Bičánek, Kováčik, Malec - H. Zohorna, Čermák, Dlouhý - T. Svoboda, J. Hruška, Jakub Svoboda - Erat, Petrovický, Holec - Koreis, Dočekal, Burian - od 52. navíc Němec. Trenéři: Venera, Oslizlo a Zubíček.

Zlín: Horčička - Hamrlík, Linhart, Řezníček, Urbanec, Tesařík, Horák - Balaštík, Leška, Köhler - Okál, Čajánek, O. Veselý - Kubiš, Holík, Čech - od 24. navíc Ondráček. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Martin Falter chytal výborně, na body to nestačilo
Zdroj: ČT Brno/Iva Gambová