Děti z Petrovic u Karviné se učí čínsky

Petrovice u Karviné - Předškoláci v Petrovicích u Karviné se učí čínsky. Kurzy tam vede rodilá mluvčí, učí děti od čtyř do osmi let. Už po třech lekcích umí žáci počítat a nakreslit některé znaky. V České republice je kurz čínštiny pro tak malé děti ojedinělý.

Liu Qian žije v České republice tři a půl roku. V jazykovém volnočasovém centru v Petrovicích učila nejprve jenom angličtinu. Od ledna se pustila i do kurzů rodného jazyka pro děti. „Děti se učí rychle, pamatují si rychle, někdy nějaké slovo zapomenou, ale když poslouchají, rozumí,“ pochvaluje si české žáky lektorka čínštiny Liu Qian.

Kurz teď navštěvuje sedm dětí a o čínštinu mají mnohem větší zájem, než třeba o němčinu. „Vůbec by mě nenapadlo, že by se děti mohly učit čínsky. Na druhou stranu, když se můžou učit jiné jazyky a nepřipadá jim to těžké, protože se učí formou hry, tak proč ne. Berou to jako jiné jazyky,“ říká matka jednoho z dětí a zároveň lektorka angličtiny Eva Makowková.

Liu učí děti psát čínské znaky nebo počítat, hodina probíhá formou hry. Čím mladší dítě, tím jednodušeji se i tak exotický jazyk naučí. „My to vnímáme jako nějaký složitý jazyk, ale děti, když neví, že to je složité, tak se to učí jako každý jiný jazyk,“ uvádí Andrea Folterová z Jazykového volnočasového centra Fabule. O lekce čínštiny už je zájem i mezi dospělými.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)