Zájemci o dostavbu Temelína sondovali možnou spolupráci s Vítkovicemi

Ostrava - Chceme stavět Temelín a zaměstnáme místní firmy. S tím dnes přijeli do Ostravy zástupci amerického Westinghousu. Firma je jednou ze tří, která se o dostavbu jaderné elektrárny uchází. V případě vítězství by ji Vítkovice Machinery Group dodávaly hlavní moduly do elektrárny.

Světový trh jaderné energetiky si už několik let rozdělují tři velcí hráči - Francouzská Areva, Ruský Rosatom a Americký Westinghouse. Jeho zástupci dnes navštívili Ostravu.

„Pro úspěšný projekt potřebujeme zdejší dodavatele, kteří splňují kvalitativní požadavky,“ prohlásil generální ředitel Westinghouse Danny Roderick.

„Jsme schopni vyrábět všechny aparáty pro všechny výrobce jaderných technologií,“ ujistil ředitel Vítkovice Nuclear Power Martin Pecina.

Američtí odborníci si ve Vítkovicích prohlédli provozy, které se výrobou komponentů pro jaderné technologie zabývají a odjížděli spokojeni. „Pro stavbu plášťů, které potřebujeme, jsou tady maximálně dobře vybavení. A nejde jen o technologie, hlavně do toho mají chuť,“ uvedl Roderick.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

V případě, že se budou Vítkovice Power Engeneering podílet na dostavbě Temelína, budou muset navýšit počty zaměstnanců o padesát procent téměř ve všech profesích. „Bylo by to minimálně 400 míst jenom v Power Engeneering. Samozřejmě i další společnosti, třeba Hutní montáže, by vytvářely pracovní místa,“ uvedl Pecina.

Ať už vyhraje kdokoli, podílet by se na výstavbě Temelína měly nejen Vítkovice, ale i další české firmy. „Jsme rádi, že spolupracujeme se všemi třemi firmami a v zásadě chceme spolupracovat na celém světovém nukleárním trhu,“ uvedl řekl Jan Světlík.

O tom, kdo Temelín dostaví, chce mít Státní úřad pro jadernou bezpečnost jasno ještě letos. Náklady se odhadují na tři sta miliard korun. Vše by mělo být hotovo v roce 2025.