Spolu s vysvědčením si žáci odnesli i základy společenského chování

Brno - Zatímco někteří studenti se převzetí pololetního vysvědčení obávají, žáci základní školy Sirotkova v brněnských Žabovřeskách se na dnešní den naopak těšili. Předávání vysvědčení tu mají už tradičně spojené s tzv. Dnem etikety, kdy se dozví některá pravidla společenského chování nebo se naučí správně uvázat kravatu.

„Už tradičně pořádáme v den pololetního vysvědčení jakýsi den elegance. Žáci si chodí převzít vysvědčení ve společenském oděvu,“ vysvětluje zvláštnost základní školy Sirotkova zástupce pro první stupeň Lukáš Ulč. Škola by totiž ráda vzdělala své studenty nejen co do všeobecného přehledu, ale také v oblasti bontonu.

„Byli bychom rádi, kdyby si žáci odnesli zkušenosti do života – například to, jak se mají chovat k dámám,“ vysvětluje důvody zavedení dne s etiketou Ulč. Vedení žabovřeské školy je v této věci téměř prozřetelné. Předběhlo i Ministerstvo školství, které do budoucna teprve uvažuje o zařazení etikety do učebních osnov. Konkrétně základní škola Sirotkova se na tento předmět může těšit už v následujícím školním roce.

No comment: Předávání vysvědčení s etiketou (zdroj: ČT24)

„Nejvíc mě bavila videa, kde bylo ukázáno, čeho bychom se měli vyvarovat. A teď budeme hrát scénky. Myslím, že je to dobrý nápad,“ pochvaluje si originální předávání pololetního vysvědčení žákyně Eva Přehnalová. Na programu dne byla například i soutěž ve vázání kravaty. V této praktické disciplíně své síly změřili hoši i děvčata.

Co je společensky správné chování, a co naopak není, se studenti učili nejen z instruktážních videí. Řada žáků si jednotlivé situace vyzkoušela na vlastní kůži, když si společenské chování trénovali při improvizovaných scénkách. „Myslím, že je to hodně důležité, když člověk chodí na různé oslavy a podobně,“ říká Daniel Čenž, kde všude získané poznatky využije.