Brněnská divadla musí magistrátu vrátit peníze za čestné vstupenky

Brno - Brněnská divadla, která fungují jako městské příspěvkové organizace, musí radnici vrátit peníze za chybně vydané čestné vstupenky. Divadelní scény, které nabídly snížené vstupné i lidem, na jejichž jméno nebyla čestná vstupenka vystavena, musí nyní vracet městu peníze, které ve skutečnosti nevybraly. Například Městské divadlo Brno by mělo vrátit asi 190 tisíc korun.

„Divadla mají povinnost řídit se metodickým pokynem, jak mají nakládat s čestnými vstupenkami. Ten metodický pokyn nebyl jednoznačně vykládán a při kontrole byla nalezena určitá pochybení,“ uvedl náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Podle Lubomíra Spáčila, ekonomického náměstka Městského divadla Brno, nastal problém v tom, že divadlo si vytvořilo konkrétní seznam lidí, kterým vstupenky za sníženou částku sto korun mohlo vydávat. Vstupenky byly přímo na jméno. Pokud šel na představení redaktor, který s sebou vzal například kameramana, divadlo dalo snížené vstupné i jemu. V případě, že redakce poslala na představení jiného novináře, i tak mohl využít možnost tzv. čestné vstupenky za sto korun. Podle vedení města ale v tomto divadlo jednalo chybně.

Ačkoliv brněnské scény žádaly radní o prominutí, neuspěly. Peníze musí magistrátu vrátit, což se projeví šetřením na provozu. Aby se podobná situace neopakovala, vytvoří například Městské divadlo Brno nové seznamy čestných hostů. Ty už nebudou přímo na jméno, ale na organizaci nebo médium.

„Týká se to všech divadel zřizovaných Brnem a částky jsou v intervalu od stokorun až po více než sto tisíc korun,“ řekl Pospíšil. Jednu z nejvyšších částek bude zřejmě platit Městské divadlo Brno, které by mělo do městské kasy vrátit 190 tisíc korun. „Budeme s tím mít problémy, protože je to výdaj, který je naprosto neplánovaný. Dostáváme se do nepříjemné situace. Náš rezervní fond je na minimální výši,“ řekl Spáčil.

Oproti tomu Národní divadlo Brno se do finančních problémů kvůli vrácení vstupného nedostane. V tomto případě se jedná o šest špatně vydaných vstupenek, kdy divadlo bude muset magistrátu vrátit odhadem sedm set korun.

Kdo může chodit do divadla zadarmo?

Zdarma může do brněnských divadel zajít například primátor, jeho náměstci a tajemník magistrátu, prezident, členové vlády nebo předseda Ústavního soudu.