Na Olomoucku se daří objasňovat kriminalitu

Olomouc - Méně loupeží, dvakrát víc ukradených kol a třeba tři desítky vykázání z bytu kvůli domácímu násilí. I takové údaje obsahuje policejní účet uplynulého roku na Olomoucku.

Tamní policisté zaznamenali přes šest tisíc trestných činů, což je přibližně stejně jako v roce 2011. Úspěšnější ale byli při jejich objasňování. Vyřešit se jim podařilo více než čtyřicet procent případů.  

„K nejvýznamnějším úspěchům řadíme obvinění dvaadvacetiletého pachatele z Rýmařova, kterému byla prokázána tři loupežná přepadení seniorek v Olomouci,“ konstatuje Jiří Musil z olomouckého odboru policie.  

Počet loupežných přepadení i dalších násilných činů meziročně klesl. Zvýšil se počet vloupání do obchodů, restaurací a rodinných domů a naopak klesl počet odcizených motorových vozidel, kapesních krádeží i vloupání do bytů. Takřka dvojnásobně se zase zvýšil počet ukradených jízdních kol. 

Olomoučtí kriminalisté řešili opět i případy domácího násilí. „V loňském roce jsme vyjížděli k 321 případům se znaky domácího násilí. Z důvodu ohrožení osoby žijící ve společné domácnosti bylo provedeno celkem 27 vykázání. V jednom případě byla ze společného obydlí vykázána i žena," upřesňuje Jiří Musil.