Špičky lihové mafie neúspěšně žádají o propuštění z vazby

Zlín - Hlavy lihové mafie znovu stanuly před Okresním soudem ve Zlíně. O propuštění z vazby žádali jak aktéři její jedovaté větve, tak i ti, kteří bohatli z prodeje nezdaněného alkoholu. Tady je sumář alkoholové aféry: Třicet dva obviněných, z toho šest z obecného ohrožení. Sto dvacet čtyři poškozených, z toho třicet dva lidí zemřelo, další mají celoživotní následky.

Před soudem ve Zlíně dnes bratři Miroslav a Michal Klöselovi, kteří nejspíše nesou spoluvinu na oslepnutí Vladimíra Lipiny a smrti čtyř obyvatel Havířova. Převzali 2300 litrů jedu, na barely nalepili etikety likérky HP Premium z Hluboček na Olomoucku, kde pracovali. Alkohol pak prodali právě do Havířova, kde zabíjel.

Oba muži sice byli zaměstnanci likérky, jejich činnost ale s výrobou nesouvisela. Spolumajitel likérky HP Premium potvrdil, že byli řidiči. „Jezdili po celé republice a měli perfektní přehled o našich odběratelích,“ uvedl spolumajitel likérky Pavel Hemžský.

Oba bratři byli obviněni z obecného ohrožení, hrozí jim až výjimečný trest. Ve vazbě zůstali. Podle státního zástupce Jiřího Zemka existuje obava, že by se mohli trestnímu stíhání vyhýbat.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

V jiné soudní síni rozhodovoala jiná soudkyně o prodloužení vazby pro šéfy lihové mafie. Jejich alkohol nezabíjel, na nezdaněné tekutině jen astronomicky vydělávali. Čtyři obvinění jsou podezřelí, že způsobili škodu přes půl miliardy korun.

Ve vazbě dál zůstává král lihové mafie Radek Březina.Tomuto podnikateli mají patřit bezmála 2 miliony litrů lihu, které policisté na podzim objevili v Olomouci, Valašském Meziříčí a Stojčíně na Pelhřimovsku. Na svobodu se dnes nedostal ani Robert Sedlařík, kterému patřil plný sklad alkoholu uprostřed Zlína.

Soudy s bossy alkoholové mafie nejpíše začnou na podzim. V té době už bude proti daňovým únikům z nezdaněného alkoholu a cigaret nově bojovat speciální tým celníků a policistů.