Přerov se snaží vymýtit alkoholismus v ulicích města

Přerov – Od listopadu roku 2011 platí v Přerově obecně závazná vyhláška zakazující pití alkoholu na veřejných místech. Konzumace alkoholu je obyvatelům i návštěvníkům zakázána ve městě nejen v centru a před obchodními domy, ale i v rekreačních oblastech. K dnešnímu dni platí zákaz pití alkoholu v Přerově již na třiceti lokalitách.

Zahrnut mezi ně je například prostor u autobusového a vlakového nádraží, prostranství u všech zdejších obchodních domů, ale i plochy na náměstích, okolí evangelického kostela či kostela svatého Vavřince. Zákaz však platí i pro sportovní a rekreační oblasti včetně oblasti zdejších vyhledávaných lagun. Lokality vybírali zástupci města s městskou policií na základě zkušeností.

„Dosavadní rozšíření je zřejmě poslední, protože Ministerstvo vnitra nás upozornilo, že naše vyhláška již zahrnuje prakticky celý Přerov," řekl primátor Jiří Lajtoch.

Vyhlášku zakazující pití alkoholu na veřejnosti přivítali již dříve také zdejší strážníci. Podle ředitele městské policie Omara Teriakiho neměli do té doby sílu vymoci na bezdomovcích blokovou pokutu. Pokud nyní požívají alkohol nebo mají na veřejném místě otevřenou láhev, mohou jim vše zabavit.

Přerov se tak rozhodl vymýtit alkoholismus v ulicích města po vzoru ostatních měst v Olomouckém kraji. K jejímu vyhlášení přistoupily už dříve například okolní radnice v Lipníku nad Bečvou či v Hranicích.