Restart pomůže abstinujícím narkomanům vrátit se do života

Ostrava - Nový projekt s názvem Restart pomáhá lidem s drogovou minulostí vrátit se zpět do života. V olomouckém P-Centru běží od prosince a zapojí se do něho asi sedmdesát klientů. Terapeuti je naučí všechno potřebné k tomu, aby si mohli znovu najít práci.

Márovi je 34 let, pochází z Brna, má za sebou vězení i drogovou minulost, do Olomouce přišel do doléčovacího centra. Léčba mu skončí za čtyři měsíce a tou dobou už by chtěl nastoupit do práce. Naposledy pracoval před třemi lety a moc zkušeností nemá.

„Je to těžké, hlavně ten začátek, protože jsem měl představu úplně jinou. Vůbec jsem nevěděl, jak hledat nějaké firmy,“ říká Mirek.

Právě pro něho a jemu podobné je určený projekt Restart. „Začneme tím, že je naučíme sepsat motivační dopis, poradíme, jak si udržet práci, protože to je dovednost, kterou naši klienti moc neumí,“ vysvětluje ředitelka P-Centra Olomouc Dagmar Krutilová.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Vedoucí doléčovacího centra Edmund Wittmann zdůrazňuje, že jedna z prvních věci, kterou klient hledající práci potřebuje, je emailová adresa. „Přes e-mail komunikuje se světem i potenciálním zaměstnavatelem,“ říká Wittmann.

Projektem projde během dvou let zhruba sedmdesát klientů. Celý ho financuje Evropská unie. Čeští terapeuti využívají zkušeností britských kolegů. „V Londýně je jiná klientela, která je závislá na trošku jiných drogách - na kokainu nebo craku, ale terapeutická práce je srovnatelná,“ říká Krutilová.

Bývalí narkomani často při hledání zaměstnání ztroskotají na zdánlivě úplných banalitách. Neumí pořádně gramatiku nebo nevědí, jak napsat životopis. I kvůli tomu nakonec nedostanou ani pozvání na pohovor.