Operní studio nastudovalo těžkou a ceněnou Pucciniho jednoaktovku Gianni Schicchi

Ostrava – Operní studio a orchestr Fakulty umění Ostravské univerzity předvede své originální nastudování krátké komické opery Giacoma Pucciniho Gianni Schicchi. Premiéra jednoaktové opery, kterou znalci označují za nejlepší Pucciniho dílo, bude v pondělí večer na jevišti Domu kultury města Ostravy.

Je to už čtvrté představení, které studentské Operní studio připravilo. Předtím nastudovali Mozartovu Figarovu svatbu, operní fragmenty Prodaná Rusalka a také málo známé krátké opery Bohuslava Martinů Veselohra na mostě a Hlas lesa.

„Na přípravách poslední opery studenti pracují od září. Vede je renomovaná režisérka Slezského divadla v Opavě Jana Andělová-Pletichová, hudební doprovod řídí dirigent Jakub Žídek,“ uvedla mluvčí Ostravské univerzity Eva Kijonková.

Gianni Schicchi je poslední část Pucciniho Triptychu. „Je to jedna z nejobtížnějších oper, ve které se neztratí ani ty nejmenší nedostatky. Mnozí naši studenti jsou už členy prestižních orchestrů a divadelních scén a jejich výkony v této Pucciniho jednoaktovce jsou zcela profesionální,“ chválil studentský soubor děkan Fakulty umění Zbyněk Janáček.

Námět je inspirovaný Danteho Božskou komedií. Libreto napsal Giovacchino Forzano. Děj, který se odehrává ve 12. století ve Florencii, se točí kolem zfalšované závěti, mladého zamilovaného páru, přízemnosti a chamtivosti jeho příbuzných. „Studenti přesunuli děj do dvacátých let 20. století, takže diváci se mohou těšit na elegantní dámy a pány a dobových kulisách,“ doplnila Kijonková.

První představení pro veřejnost budou 11. a 13. února. „Obohacením premiérového představení bude křest nového CD s nahrávkou oper Veselohra na mostě a Hlas lesa Bohuslava Martinů, které studenti natočili ve spolupráci s Českým rozhlasem Ostrava. V případě Hlasu lesa jde o vůbec první nahrávku tohoto díla,“ upozornila Kijonková.

Operní studio vzniklo na Fakultě umění Ostravské univerzity v roce 2009 a jeho cílem je připravit studenty do umělecké praxe. Veřejná produkce oper jim dává příležitost vyzkoušet si své schopnosti na profesionální úrovni.