Mobilní hospic pomáhá rodinám pečovat o nevyléčitelně nemocné děti

Ostrava - Nevyléčitelně nemocné děti, kterým už lékaři nedokáží pomoci, nemusí zůstat v nemocnici. V moravskoslezském kraji jim může pomoct mobilní dětský hospic Ondrášek. V České republice první a zatím jediný.

Tři zdravotní sestry a dvě dětské lékařky se v mobilním hospicu momentálně starají o tři děti. Všechny mají neurologickou diagnózu.

„Pokud se vyjeví nějaký problém, zavoláme do Ondrášku, tam se nám ozve sestřička, která drží pohotovost,“ říká matka nemocného Lukáše Zuzana Tvarůžková. Sestra okamžitě sedne do auta a s potřebnými léky vyrazí k dítěti. Pokud na místě zjistí, že je nutný zásah lékaře, přivolá jej.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Mobilní hospic poskytuje rodinám nejen zdravotní, ale i psychickou pomoc.  „Pomáhá nám to zvládnout, také připravit se na to, co nás čeká. Pokud to bude jenom trochu možné, chceme mít Lukáška do poslední chvíle doma,“ říká Zuzana Tvarůžková.

„I když medicína má neuvěřitelné možnosti, nemá je neomezené. Cílem je odtabuizovat smrt a havně umožnit dětem, aby mohly být co nejdéle ve svém přirozeném prostředí,“ vysvětluje dětská lékařka Květoslava Stružová.

Sestry absolvovaly speciální kurzy v sousedním Polsku, kde mají s dětskými hospici zkušenosti. „Sanžíme se o profesionální přístup, ale samozřejmě, když nám dítě umírá, tak si to nosíme domů,“ říká vrchní sestra mobilního hospicu Bronislava Husovská.

Rodiče, ani zdravotní pojišťovny hospicovou pomoc neplatí. Peníze získávají od sponzorů nebo nadací. Třistapadesát tisíc dostal hospic ze sbírky Pomozte dětem.