Pozor v Beskydech. Hrozí tam sesuvy

BESKYDY - V Beskydech hrozí lokální sesuvy sněhu, především ve vyšších polohách a odlesněných místech. Riskantní je podle pracovníků horské služby hlavně pohyb ve volném terénu. Uvedl to záchranář HS Beskydy Marcel Svoboda, který se na tyto lokální laviny v Beskydech specializuje.

„Riziko je zvýšené v polohách nad 1000 metrů. Jde především o lokality Smrk a Lysá hora. Hlavně v korytech potoků a úžlabích se zvýšila možnost lokálních sesuvů sněhu a sněhových splazů. Sníh se může po narušení například lyží uvolnit a lyžaře zasypat,“ vysvětlil.

Návštěvníkům těchto lokalit, zvláště skialpinistům a snowboardistům, proto Horská služba doporučujeme vybavit se před cestou do hor lavinovou výzbrojí. „Měli by mít u sebe lavinový vyhledávač, lavinovou sondu a lavinovou lopatu,“ vyjmenoval.

Podobné riziko v minulých letech hrozilo už opakovaně. V roce 2006 si uvolněný sníh vyžádal jeden lidský život. Mladý skialpinista zemřel pod nánosem sněhu na svazích hory Smrk. Pomoc k němu nedorazila včas.

Podle Svobody ale nejde o klasické lavinové nebezpečí, známé například z Krkonoš a Jeseníků. To se v Beskydech nevyhlašuje. V moravskoslezském pohoří totiž nejsou lavinové svahy. Současnou situaci v Beskydech ovlivnilo vydatné sněžení a silný vítr, který sníh nafoukal do velkých závějí.

I proto záchranáři nedoporučují milovníkům bílé stopy běžkařské túry mimo upravené trasy. Jinak panují v Beskydech téměř ideální sněhové podmínky. Na svazích je od 70 do 120 metrů sněhu. Nejvíce ho hlásí Lysá hora. Všechna střediska jsou v provozu a na sjezdovkách přibyl nový přírodní sníh.

„Teploty jsou okolo minus osmi stupňů Celsia. Je zataženo, ale zdá se, že se sluníčko může prodrat. Očekáváme tento víkend nadprůměrnou návštěvnost,“ řekl ČTK dispečer Horské služby Česlav Jadamus.