Moroavskoslezské knihovny hlásí návrat čtenářů. Je za tím i krize

OSTRAVA - Knihovny v Moravskoslezském kraji v posledních letech zaznamenaly nárůst počtu čtenářů. Obyvatele regionu mezi regály s naučnou i zábavní literaturou částečně přivedla také ekonomická krize, o které se hovoří už několik let. Čtení se pro mnohé stalo levnější formou zábavy.

Nahradilo koncerty či výlety. Vyplynulo to z ankety ČTK.
„Lidé mají méně peněz. Návštěva knihovny nákladná není. Myslím, že za poměrně nízké poplatky poskytujeme hodně kvalitní služby,“ řekla ředitelka Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě Lea Prchalová, která
je zároveň předsedkyní Sdružení knihoven ČR.

V Moravskoslezském kraji funguje víc než 400 knihoven. Jde o zařízení zřizovaná krajem, městy a obcemi. V roce 2010 pracovnice knihoven evidovali 169.000 registrovaných čtenářů. V roce 2011 jich bylo už 175.712. Aktuální čísla za rok 2012 ještě nejsou k dispozici.

Představitelé knihoven ale míní, že vzestupný trend by mohl pokračovat. Pozitivní vývoj knihovnice zaznamenaly i v počtu návštěv. V roce 2010 registrovaní čtenáři do knihoven zamířili v průměru téměř pětadvacetkrát. O rok později toto číslo ještě o čtyři desetiny vzrostlo. V roce 2011 bylo v knihovnách téměř 4,5 milionu návštěv. O rok dříve o 300.000 méně.

„Téměř 13 procent obyvatel kraje je registrovanými uživateli knihoven. I toto číslo postupně roste,“ řekla Prchalová. V jí vedení knihovně počet čtenářů vzrostl i loni. Zatímco v roce 2010 to bylo přibližně 10.000 čtenářů, v roce 2011 přes 10.800, vloni jich bylo už
téměř 11.200. Podobným tempem vzrostl v ostravské vědecké knihovně i počet vypůjčených knih.


Statistiky nejčastěji půjčovanějších knih v Moravskoslezském kraji značně ovlivňují základní i střední školy. „V první dvacítce jsou především tituly z povinné četby. Jen výjimečně se tam podaří dostat některé aktuálně vydané knize,“ řekla ředitelka Knihovny Petra Bezruče v Opavě Zuzana Bornová.

Mezi knihami pro dospělé v poslední době boduje erotická literatura. „Na výtisky knihy Padesát odstínů šedi máme několik desítek rezervací,“ uvedla a dodala, že velký zájem mají čtenáři o severské detektivní romány.