Rezignace papeže slavnosti na Velehradě neohrozí

Zlín - Nečekané ohlášení odchodu současného papeže Benedikta XVI. zkomplikovalo situaci i ve Zlínském kraji. Na červencové oslavy konané na Velehradě k 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velehradě totiž pozvali i papeže. Vedení Zlínského kraje přesto doufá, že hlava katolické církve dorazí. Radní chtějí pozvat nového papeže.

Papež Benedikt XVI., který byl zvolen v roce 2005, dnes ohlásil ze zdravotních důvodů rezignaci na svou funkci hlavy katolické církve. Ve svém latinském projevu ke kardinálům uvedl, že už mu na výkon úřadu nezbývá dostatek sil. Post papeže by měl Josef Ratzinger opustit 28. února.

Vedení Zlínského kraje přesto doufá, že se slavností na počest věrozvěstů hlava církve zúčastní, ačkoliv už to bude někdo jiný než původně pozvaný Benedikt XVI. „Zkusíme pozvat nového papeže, byť musíme být realisté,“ uvedl krajský radní pro kulturu a předseda řídícího výboru oslav Ladislav Kryštof. Ten rozhodnutí pětaosmdesátiletého papeže podle svých slov chápe.    

Současný papež byl na Velehrad pozván už v roce 2009. Svou účast však nikdy oficiálně neslíbil. „Chtěli jsme, aby se na Velehradě potkal s ruským patriarchou Kirillem, aby došlo k symbolickému usmíření západní a východní církve,“ přiblížil Kryštof.

Nyní bude záležet především na datu volby nového papeže. „Čím dříve se tak stane, tím budou šance na jeho návštěvu na Velehradě vyšší,“ dodal Kryštof. Kardinál Dominik Duka uvedl, že podle informací, které obdržel od Vatikánu, by se volba nového papeže měla konat někdy v průběhu března. „Počítá se s tím, že se konkláve uskuteční tak, aby byl na Velikonoce již nový papež,“ dodal Duka.

Přípravy oslav na Velehradě jsou i přes nečekané oznámení v plném proudu. Organizátoři očekávají velký zájem věřících. Součástí programu bude kromě tradiční bohoslužby či charitativního koncertu i řada výstav, konference, přednášky či programy pro mládež. Cílem celé akce je zvýšit povědomí o Cyrilu a Metodějovi a jejich přínosech v oblasti náboženství, kultury či vzdělanosti.

Papež byl milý člověk, vzpomíná Cikrle

Představitelé Zlínského kraje nebyli jediní, které zpráva zaskočila. I pro brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho je rezignace papeže nečekanou zprávou. „Je to pro mě překvapení, stejně jako pro mnoho jiných lidí. I když se jedná o neobvyklé řešení, věřím, že Svatý otec si tento krok dlouho rozmýšlel. A že jej udělal pro dobro církve," uvedl Cikrle.

S Benediktem XVI. se osobně setkal při jeho návštěvě České republika a dodnes na něj vzpomíná jako na milého člověka.

Hovoří brněnský biskup Vojtěch Cikrle (zdroj: ČT24)

Naopak starobrněnský opat Lukáš Evžen Martinec příliš překvapen nebyl. „Nejsem nijak kompetentní hodnotit žádné rozhodnutí Svatého otce, ale jsem zcela přesvědčen, že velmi dobře věděl, co dělá a také proč to dělá,“ sdělil Martinec, který papeže Benedikta XVI. osobně poznal za studií v Římě. Podle něj znamenal papež nesmírný přínos pro současnou církev i svět.

Návštěvu papeže připomíná kříž i kotva

Inaugurační mši osmasedmdesátiletého Josefa Ratzingera si v roce 2005 nenechaly ujít stovky Jihomoravanů, kteří se přes půl Evropy vydali na Svatopetrské náměstí, aby poprvé na vlastní oči viděli papeže Benedikra XVI.

Řada z nich nechyběla ani na brněnském letišti, když zde v roce 2009 nový papež odsloužil mši, kterou tehdy vidělo celkem sto dvacet tisíc lidí. Benedikt XVI. tehdy strávil na Moravě tři hodiny. Přípravy na jeho návštěvu ale trvaly měsíce a stopy po ní nese jižní Morava dodnes. Připomínkou slavnostní události jsou obyvatelům Brna i jeho návštěvníkům dva artefakty. Dvanáctimetrový kříž, který se tyčí v zahradách u katedrály svatých Petra a Pavla, a desetimetrová kotva symbolizující naději. K vidění je u Brněnské přehrady.