Knižní hlídka odměňovala v Ostravě čtoucí lidi

Ostrava - Jak jsou na tom Ostravané se čtením v tramvajích nebo trolejbusech zjišťovala takzvaná knižní hlídka. Cestující, které zastihla s knihou, odměnila. Happening „Začtené tramvaje“ uspořádala Knihovna města Ostravy spolu s Klubem Atlantik.

Čokoládové bonbóny a hlavně dárkové poukazy, jejichž majitel může po celý rok využívat veškeré služby Knihovny města Ostravy zdarma. Takto vyzbrojená knižní hlídka vyrazila na první tramvajovou zastávku krátce po poledni.

„Byl to spontánní nápad, jak přitáhnout lidi do knihovny, ke čtení, na literární večery. A říkali jsme si, ze největší koncentrace lidí je v prostředcích hromadné dopravy,“ říká dramaturg klubu Atlantik Vladimír Šmehlík.

Reportáž Kristíny Kačmarské (zdroj: ČT24)

„Počet čtenářů nám sice roste, ale toto jsou akce, které přispívají k dobrému jménu knihovny,“ vysvětluje účast na akci knihovnice Veronika Rychtová, Knihovna města Ostravy. Nehrálo roli, jakou knihu kdo má. Hlídka uznávala i elektronické čtečky nebo ipady.

Knižní hlídka narazila i na tramvaje bez čtenářů. Přesto Ostravané pořadatele nezklamali. Za necelou hodinu hlídkování rozdali na tři desítky poukazů. Knižní hlídka není jedinou společnou akcí Knihovny města Ostravy a Centra kultury a vzdělávání. Na 14. února připravují takzvaný Literártýn. Lidi, kteří nechtějí být na Valentýna sami, mohou přijít v šest večer do Atlantiku na čtení z knih slavných literátů.