Soud začal projednávat kauzu zneužití dotací vedením zlínské univerzity

Zlín – Zlínský soud dnes otevřel kauzu dotačního podvodu bývalého rektora Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Ignáce Hozy. Spolu s Hozou usedli na lavici obžalovaných také bývalý děkan Fakulty logistiky a krizového řízení Vladimír Mrkvička a nynější kvestor Alexander Černý. Trojice se pokusila od státu získat příspěvek sedm milionů korun, na které ale univerzita neměla nárok. Obžalovaní trvají na své nevině.

Ke zneužití dotací mělo podle obžaloby dojít v roce 2009. Tehdy zlínská univerzita přijala na neakreditované obory tisícovku studentů. Na tyto studenty se nevztahuje státní příspěvek, vedení o něj přesto požádalo. Univerzita tak měla získat sedm milionů navíc.

Na účet vysoké školy stihlo přijít jen pět a půl milionu, pak se o věc začala zajímat policie a ministerstvo přísun dalších peněz zastavilo. Reálně nevznikla žádná škoda, ministerstvo totiž škole neproplatilo jiné oprávněné dávky. Podle žalobce to ale na celé věci nic nemění.

Role jednotlivých aktérů v kauze

Děkan Fakulty logistiky a krizového řízení Vladimír Mrkvička podle Foltýna přijal studenty do neakreditovaných oborů a zahrnul je protiprávně do celkového počtu studentů akreditovaných programů UTB. Z něj ministerstvo počítá příspěvek pro vysoké školy.

Kvestor Alexander Černý, jenž zodpovídá za hospodaření, podle Foltýna takto sestavené podklady schválil a předal rektorovi.

Bývalý rektor Ignác Hoza údajně žádost podepsal a požádal ministerstvo školství o příspěvek pro UTB na rok 2010.

Hoza, Mrkvička i Černý svoji vinu odmítají. Podle nich šlo jen o nedorozumění způsobené nejasnostmi v záznamech zapsaných studentů. Všichni rezolutně popřeli úmysl poškodit stát.

Hoza uvedl, že zmíněné programy byly akreditovány již dříve, ale pro jiné fakulty. Měly se poté vyučovat na nově vzniklé FLKŘ, podle Hozy ale omylem nebyly zapsány do zprávy akreditační komise, která schvalovala zřízení fakulty. „Nedošlo k žádnému pochybení, vyjma toho, že úředník akreditační komise zapomněl zapsat dva obory, které se už tři roky bez problémů vyučovaly. Univerzita měla právo na studenty čerpat příspěvek, žádná finanční újma ministerstvu nevznikla,“ hájil se Hoza.

„Nikdo netušil, že bychom měli mít nějaké neakreditované programy. Nedomnívám se, že by vznikla škoda,“ dodal Mrkvička.

Vynesení rozsudku se dá očekávat nejdříve koncem tohoto týdne.

Hoza byl z funkce rektora odvolán ještě před vypuknutím dotačního skandálu kvůli sporům se správní radou. Ta v roce 2010 zpochybnila projekt vědecko-technologického parku v Uherském Hradišti. Jeho odvolání navrhl akademický senát a prezident Václav Klaus ho záhy podepsal. Z postu odešel na konci května 2010.

Hozovo odvolání ale mělo pro univerzitu soudní dohru. Hoza školu zažaloval kvůli tomu, že mu neoprávněně zadržovala odstupné ve výši tří měsíčních platů. Soud mu dal za pravdu. Odstupné i s úroky, které univerzita také musela zaplatit, přesáhlo částku 115 tisíc korun.