Nová rehabilitační metoda pomáhá rozhýbat nehybné části těla

Klimkovice - Novou rehabilitační metodu pro lidi hlavně po mozkových příhodách nabízí lázně v Klimkovicích. Systém speciálních cvičení a pomůcek, který vznikl na univerzitě v americké Alabamě, nutí nemocného člověka pracovat jen s postiženou končetinou. Výsledky jsou viditelné ve většině případů po třítýdenní intenzivní léčbě. Zdravotní pojišťovny ji ale nehradí.

Mozková příhoda postihla Josefa Benče loni 21. srpna. Naučil se chodit i zvládat základní lidské potřeby, ale pouze levou rukou. Na terapii nastoupil přesně před třemi týdny. „Přáli bychom si, aby se pravou rukou aspoň najedl. Měl ji nehybnou,“ uvedla jeho manželka Jana Benčová.

Dostává jednoduché úkoly, které zaměstnají ruku přesně v těch částech, které potřebuje. Po třítýdenním intenzivním cvičení dokázal Josef Benč bez pomoci i to, co si velmi přála jeho žena - najíst se. Avšak největší radost měl z toho, že místo křížku dokázal přidat pod léčebný protokol svůj podpis.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

„Zdá se mi, že manžel je klidnější, vyrovnanější, když ví, že to jde. Jsem ráda, že jsme to mohli podstoupit,“ řekla pacientova žena. 

Po třech týdnech odjel Josef Benč se seznamem domácích úkolů. Pokud bude poctivě cvičit, za tři měsíce by je měl zvládnout pravou rukou. „Koncept této metody jsme získali z univerzity v Alabamě ve Spojených státech. A znamená nucené používání postižené končetiny,“ shrnula lékařka Sanatoria Klimkovice Margaréta Krupová.

Klimkovice jsou zatím jediným místem, kde se tato terapie používá. Zdravotní pojištovny ji nehradí, pacienta příjde asi na třicet tisíc korun.