Amatérští badatelé hledají na Budišovsku tajnou štolu

Budišov nad Budišovkou - Skupina amatérských badatelů tvrdí, že se v okolí Budišova nad Budišovkou nachází tajný podzemní objekt z období druhé světové války. Nasvědčují tomu údajně mapy, velké množství zajateckých táborů a také stopy v terénu. Regionální historikové jsou k tomu skeptičtí. Mají za to, že Budišovsko nebylo pro nacisty zajímavé.

Badatel Lubomír Bystroň věří, že on a jeho přátelé jsou na stopě dosud neznámé podzemní štole. Hledají v okolí Budišova nad Budišovkou. Přesné místo nechtějí zveřejnit kvůli obavám z drancování.
 
„Shodou okolností jsem našel nějaké historické dokumenty, které byly vyhozené, byly tam vojenské speciálky,“ říká vedoucí skupiny badatelů Lubomír Bystroň.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Šest dřevěných baráků bývalého zajateckého tábora ještě stojí. Za války je obývali sestřelení západní letci. Teď je to rekreační středisko. V okolí, v pracovních táborech, bylo podle badatelů mnohem více vězňů, než odpovídalo kapacitě tamějších lomů. Právě zajatci se měli na stavbě štoly podílet. Jedním z možných vysvětlení vzniku tajného podzemního díla je i dosud neznámá produkce budišovské továrny. Za války to bylo území pod zvláštním vojenským dohledem.
 
„Slyšel jsem v dětství nějaké pověsti o tom, že se tam vyráběly nějaké speciální zbraně,“ říká Lubomír Bystroň, který věří, že v tajné štole by mohly být zbraně, dokumenty a obrazy. Znalci regionu ale předpovídají jejich pátrání stejný výsledek jako úsilí Helmuta Gaensela a Josefa Mužíka ve středních Čechách. Ti nakonec nenašli nic.
 
„V tomto případě je asi přání otcem myšlenky. Budišovsko bylo z hlediska technického přístupu mimo hlavní oblast,“ uvedl Petr Andrle z budišovské společnosti Vlastenecký poutník.

Podle historiků mohou být terénní nerovnosti, kterých si nadšenci všimli, pozůstatkem dávné těžby břidlic. Badatelé se ale nevzdávají. Až se zlepší počasí, chtějí začít kopat.