Nejstarší žena Česka má 109 let. Pochází z Řecka a žije v Dívčím Hradu

Dívčí Hrad - Před sto devíti lety, 15. února 1904, se narodila Evangelia Čarasová, nejstarší obyvatelka České republiky. Její mateřštinou je řečtina. Z balkánské země přišla do střední Evropy v roce 1950 a česky se nikdy nenaučila. Dnes žije v Dívčím Hradě na Osoblažsku. Oslavenkyně má pět dětí a 21 vnoučat, pravnoučat i prapravnoučat. Své životní výročí oslavila den předem s novináři.

Místostarosta Dívčího Hradu Jen Bezděk přinesl nejstarší ženě dárky. Mimo jiné její portrét od tamní malířky Hany Dubaj Klimoškové.

V oslavenčin přijímací den pomáhala s komunikací její dcera - Polyxenie Čanrasová. „Velkou oslavu chystáme až v létě, když přijedou všichni příbuzní z Řecka,“ uvedla.

 Evangelia Čarasová se dostala do Československa v roce 1949. Tak jako mnozí další Řekové utekla s rodinou před občanskou válkou. Žije v domku po Němcích, obývá jednu místnost vytápěnou kamny. Neumí skoro vůbec česky, i když rozumí. Neumí číst ani psát. V Řecku se rodina zabývala chovem ovcí, manžel  byl pastýř. V Československu pracovala v zemědělství.