Nemocné děti z měst dávají do pořádku lékaři z léčebny v Metylovicích

Metylovice - Meteorologové vyhlásili kvůli vysoké koncentraci polétavého prachu v ovzduší smogovou situaci v celém Moravskoslezském kraji. Hodnoty byly místy překročeny až čtyřnásobně. Nejhůře na tom byly Orlová, Bohumín a Havířov. Desítky dětí z kraje poslali lékaři do léčeben.

Desítky dětí z Moravskoslezského kraje, které trpí astmatem nebo alergiemi, posílají lékaři v těchto dnech na hory. Například do Metylovic, které leží na úpatí Beskyd. Den v léčebně tam začíná pravidelnou inhalací. Pak přichází na řadu cvičení.

„Jsou tady děti, které mají problémy s dýchacími cestami, většinou jsou z blízkého okolí -  Karviné, Havířova, Opavy, Ostravy,“ říká náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Odborného léčebného ústavu Metylovice Gabriela Rumíšková.

Aby měla léčba smysl, zůstávají děti v zařízení měsíc. Kromě léčebných procedur se nevyhnou ani škole. Škola končí krátce po poledni. Zbývající část dne děti tráví v solné komoře, sauně a cvičením.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

V Bohumíně byly hodnoty polétavého prachu i trojnásobně překročeny. Akutním respiračním onemocněním nebo astmatem tam podle lékařů trpí více než padesát procent dětí. Měsíční pobyt na horách zlepší jejich zdraví přibližně na rok.

„Sníží se tím expozice vlivům prašnosti, dětem se velice uleví, nejsou tak často nemocné, vyčistí se jim dýchací cesty,“ vysvětluje lékař Bohumínské městské nemocnice Vojtěch Balcárek.

Léčebný pobyt hradí pojišťovny. Na rodičích je zaplatit regulační poplatky. V Bohumíně, Karviné a Třinci jim s tím pomáhají radnice.