Kyjovská interna opět přijme pacienty

Kyjov - Problematická rekonstrukce interny v kyjovské nemocnici je u konce. V loňském roce to přitom vypadalo, že se nemocnice opravy klíčového oddělení hned tak nedočká. Kraj totiž navrhl zrušit výběrové řízení a vypsat je znovu. K radosti pacientů z regionu vedení nemocnice ale tuto výzvu ignorovalo.

Výběrové řízení vypsalo vedení nemocnice už v roce 2011. Ze 4 firem, které se do soutěže přihlásily, komise jednu vyřadila. Pro krajský úřad to byl jeden z důvodů, proč navrhl, aby nemocnice soutěž zrušila a vyhlásila nové výběrové řízení. Mezitím se ale změnilo vedení nemocnice, které výzvu odmítlo a vybralo jednu ze tří postupujících firem. Vítězem se stala firma, jejíž nabídka sice byla o procento dražší než nejlevnější nabídka, pacientům a zdravotníkům ale nabídla, že se do rekonstruované budovy vrátí za poloviční dobu. Finanční výbor krajského úřadu sice začal loni v létě prověřovat, zda nemocnice zvolila správný postup, na konci zkoumání dal ale nemocnici za pravdu.

Podle výsledků kontroly bylo zahájení oprav interny potřeba. Provoz byl čím dál častěji narušován závadami, provozní náklady rostly a odsouvání rekonstrukce by výrazně snížilo kvalitu lékařské péče. V minulosti se dvakrát stalo, že se zaseknul zastaralý výtah, ve kterém zdravotníci resuscitovali pacienta. Přesto se zdravotníkům podařilo pacienty zachránit. I to byl důvod, proč nemocnice nechtěla se zahájením rekonstrukce otálet.

„My jsme neměli možnost čekat na rozhodnutí finančního výboru, protože nebyla uplatněna žádná námitka, která by nám posunula termín. Byli jsme povinni do 14 dnů od vyhlášení výsledků soutěže uzavřít smlouvu, a to jsme udělali,“ řekl České televizi ředitel nemocnice Petr Svoboda. Rekonstrukce vyšla na 40 milionů korun, peníze na ni už v roce 2011 vyčlenil krajský úřad.

Ředitel nemocnice Petr Svoboda (zdroj: ČT24)

Na řadě je gynekologie

Kyjovská nemocnice potřebuje podle Petra Svobody nutně opravu gynekologického oddělení. Budova je přes 60 let stará, hrozí, že vypadnou okna, sály jsou také ve špatném stavu. Nemocnici se podařilo získat dotaci 11 milionů korun z EU určenou na zateplení pavilonu, dalších 22 milionů musí přidat krajský úřad jako zřizovatel. Nemocnice si zároveň nechá vypracovat studii na kompletní rekonstrukci. Podle Svobody by vyšla odhadem na 100 milionů korun. „Po opravě chirurgie a interny zůstává gynekologický pavilon v nejhorším stavu z areálu nemocnice. Dostali jsme dotaci na zateplení a výměnu omítek a oken,“ uvedl Svoboda. „Hrozí, že vypadnou okna, sály jsou použitelné jen s přimhouřením obou očí. Občas se stane, že do porodního sálu a jeho okolí například nedoteče voda,“ popsal problémy ředitel.

Ředitel plánuje ještě vylepšit hlavní vjezd do nemocnice, nyní musí totiž řidiči přejíždět přes ocelové pláty, které kryjí kolektory tepla a odpadu. Mělo by to vyjít na tři až čtyři miliony korun.