Ztraceným turistům v Jeseníkách pomohla navigace v mobilu

JESENÍKY - Záchranáři jesenické horské služby dnes v poledne pátrali po dvou turistech a skupině malých dětí s doprovodem. Ztracené lidi naštěstí zachránilo to, že měli v mobilním telefonu navigaci a zavolali na krizové číslo horské služby, informoval člen horské služby Jaroslav Tejnský.

Mladý muž se svou přítelkyní volal na krizové číslo, že se dostali do neprostupného terénu. Zároveň ohlásil, že nedaleko nich zahlédl také bloudící skupinku dětí se dvěma dospělými.

„Ztratili se při hřebenovém přechodu mezi vleky cestou na Petrovy kameny. Naštěstí měl mladík v mobilu navigaci, takže jsme podle udaných souřadnic rychle zjistili, že se nacházejí ve Sviním žlebu,“ uvedl Tejnský.

Turisté však byli v problematickém místě, vzhledem k velkému množství sněhu k nim nebylo možné přijet terénními vozidly. Záchranář proto z hřebenu vyšlapal cestu k páru mladých lidí, ke kterým se mezitím připojily i zbloudilé děti ve věku šest až devět let s doprovodem.

Všechny pak doprovodil vyšlapanou stezkou ze žlebu a zorganizoval odvoz z místa. Pomohl jim majitel vleku, který pro děti i dospělé poslal vlastní rolbu.

„Musím důrazně varovat všechny lyžaře i turisty, aby nepodceňovali za současných podmínek pohyb ve volném terénu. Především v této lokalitě se při cestě mezi vleky ztrácejí lidé často. Vzhledem k silnému větru, množství sněhu a mlhám by se raději mimo značené cesty neměl v našich horách nikdo vydávat,“ uvedl náčelník jesenické horské služby Michal Klimeš.

V Jeseníkách platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Podle odborníků jde o nejzrádnější situaci, pro nezkušené to znamená ukončení túr v nebezpečných oblastech.

Vyhlášení třetího stupně je varováním především pro vyznavače lyžování ve volném terénu, kteří se vydávají do nepřístupných míst. Nebezpečí se totiž vztahuje pouze na oblasti lavinových katastrů, které jsou mimo turisticky značené trasy. V Jeseníkách se laviny vyskytují v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Kralického Sněžníku.