Muž podezřelý z výbuchu žil dříve na Osoblažsku a pracoval u policie

Frenštát pod Radhoštěm - Muž, který má neštěstí ve Frenštátě nejspíše na svědomí, pochází z malé vesnice na Osoblažsku. Redakce se vydala po jeho stopách.

Rodiče Antonína Blažka přišli do Liptaně na Osoblažsku v roce 1948 osídlovat po vyhnaných Němcích pohraničí. O sedm let později se narodil Antonín.

Po základní škole se vyučil soustružníkem, pracoval v opravně zemědělských strojů. Jeho kolegové vzpomínají, že byl šikovný a inteligentní. Normální člověk, do kterého by nikdo neřekl, že by mohl být nebezpečný. Pracoval i u policie. V roce 1983 však měl nehodu, při které si vážně zranil hlavu.

Úraz na motorce Antonína Blažka podle tamních lidí změnil. Přišel o práci u policie, zbavili se ho i myslivci. Ti mu také odebrali zbraň. Krátce nato rodina odešla do Beskyd, odkud pochází.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

V Liptani nechali Blažkovi dům, o který se už třicet let nikdo nestará. Radnice Antonína Blažka nedávno oslovila, aby se o dům postaral. „Napsal nám, že si ho máme zbourat sami. Teď je v exekuci, takže se to bude řešit tímto způsobem,“ uvedla starostka Liptaně Blanka Klimošková.

Ruina domu Blažkových obyvatelům Liptaně připomíná tragédii ve Frenštátu pod Radhoštěm.