Nová služebna budí u Brňanů spíše rozpaky

Brno – Policie dnes otevřela nově zrekonstruovanou služebnu na brněnské třídě Kapitána Jaroše. Spíše než nadšení budí u Brňanů rozpaky. Služebna má sloužit i lidem z městských částí Židenice a Líšeň, přestože neleží na jejich katastru. Cesta za policisty tam obyvatelům zabere i dvacet minut autem. Donedávna ještě přitom využívali služebnu v Nopově ulici, kam zvládli dojít i pěšky.

„Policie má napsáno ve svém logu Pomáhat a chránit, ale nevím, jak to chce dělat, když se vzdaluje od revíru, kde má sloužit,“ kritizoval přesun policejní služebny starosta Brna-Líšně Břetislav Štefan (ČSSD). Podobně to vidí i starosta městské části Židenice. „Podle mého názoru se dojezdová i pochůzková vzdálenost hlídek prodloužila. Naši senioři si stěžují na to, že dřív došli na původní služebnu pěšky z celé městské části, ale teď už to možné není,“ řekl židenický starosta Roman Vašina (ODS).

Policie se ale brání tím, že ke stěhování ze soukromé budovy v Nopově ulici je dohnaly peníze. „V původní budově jsme byli v nájmu, který se každým rokem neustále zvyšoval. Navíc ta budova vyžadovala další investice, které policie ve svém napjatém rozpočtu neměla. Proto jsme využili možnosti, že jsme se mohli s minimálními náklady přestěhovat do vlastní budovy na třídě Kapitána Jaroše,“ vysvětlovala mluvčí brněnské policie Petra Vedrová.

Náhradní prostory od židenické radnice policie odmítla

„Při jednání s policií jsme navrhovali několik alternativních řešení – od objektu, ve kterém by policie platila pouze energie a služby, po možnost, aby někteří policisté byli v našich prostorách na radnici. Žádná tato nabídka nebyla policií přijata,“ řekl Vašina. Jenže podle policie ani jedna z variant nepřicházela v úvahu – prostory neměly dostatečnou kapacitu ani technické vybavení.

Reakce obyvatel Líšně, které náš štáb dnes oslovil, dnes byly stejné – v očích se jim zračilo překvapení. „Až na třídu Kapitána Jaroše to máme opravdu daleko, služebna přece jen mohla být někde blíž,“ podělila se o názor starší žena. Obyvatelům obou městských částí ale nezbývá nic jiného, než si na novinku zvyknout.

Služebny Městské policie Brno

Na osm revírů má Brno rozčleněné městská policie. V každém z revírů, který v sobě může zahrnout i několik městských částí, vždy nejméně jedna služebna funguje nonstop. Kde leží nejbližší služebna, zjistí Brňané v interaktivní aplikaci městské policie. Jiná aplikace jim nabízí možnost vyhledat si přímo strážníka, který má okolí jejich bydliště na starosti.