Služebna strážníků se stěhuje z Nádražní ulice. Obyvatelé protestují

Ostrava - Obyvatelé Ostravy-Přívozu se bouří proti zrušení služebny Městské policie. Ta se má na jaře stěhovat do okrajové části obvodu. Lidé mají strach, že kriminalita, která je už teď v Přívoze velká, ještě stoupne. Vedení obvodu se nakonec se strážníky dohodlo na kompromisu. Místo služebny tam bude alespoň kontaktní místo.

Ostrava-Přívoz patří k nejnebezpečnějším lokalitám ve městě. Lidé říkají, že tam mají strach. „Mám strach chodit domů po setmění. Vždyť ze svého okna vidím, jak si píchají drogy,“ uvedla přívozská obyvatelka Hana Andrlová. Kradou prý dospělí i děti, vykrádají auta, obchody, garáže. Plicejní služebna je pro lidi velmi důležitá. A teď se má stěhovat.

„Prostory, které v Přívoze máme, nevyhovují z hlediska sociálního, jsou také na hraně bezpečnosti práce,“ vysvětlovala mluvčí ostravských strážníků Vladimíra Zychová.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Lidé se stěhováním služebny ale nesouhlasí a sepisují petici. „Jsme šťastni, když tady vidíme policistu, díky tomu můžeme mít pocit, že můžeme večer bezpečně odejít z práce,“ uvedla lékárnice Jana Vacková, proč nechce, aby se strážníci odstěhovali.

Vedení městské policie je přesouvá z Nádražní ulice do budovy ve Slovenské ulici, tedy z centra Přívozu na okraj. Obyvatele čtvrti uklidňuje, že na bezpečnost lokality to nebude mít žádný vliv, protože strážníci tam budou i nadále hlídkovat.

Služebna měla být původně zrušená úplně, vedení města se ale nakonec dohodlo se strážníky na kompromisu. Budovu nechá opravit a zachová v ní pracoviště s kamerovým systémem.