Bílovičtí si připsali nový rekord. Na náměstí zaparkovali 231 traktorů

Velké Bílovice - Vytvořit co nejdelší kolonu traktorů se dnes pokusili lidé ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku. Podobným rekordem se už do Guinessovy knihy rekordů zapsali v roce 2007, kdy se jim podařilo shromáždit 137 traktorů. Ten dnes překonali téměř o stovku. Řada tvořená 231 traktory měřila přes 850 metrů.

Nápad pokusit se pokořit rekord podle organizátorů vznikl hned po prvním úspěšném pokusu v roce 2007, jenž u obyvatel sklidil velké ohlasy. „Velké Bílovice patří mezi největší vinařské obce v České republice a traktor má u nás spousta lidí. Pokud vím, tak od té doby se nás ani nikdo nepokusil překonat,“ uvedl organizátor netradiční akce Michal Tetur.

Co všechno se do rekordu vlastně počítá? „Bereme traktory od nejmenších po největší, jak tovární, tak malotraktory od kutilů. Často jsou to opravdové rarity,“ tvrdí Michal Tetur. V pravidlech stálo pouze jediné omezení - zapojit se mohli výhradně traktoristé z Velkých Bílovic. „Pokud by přijel někdo odjinud, tak bychom ho bohužel nemohli započítat,“ dodal organizátor.

Druhý pokus podle něj přilákal více účastníků proto, že před lety mnozí netušili, o co jde a jak bude akce vypadat. „Kdo sem přijel, tak byl nadšený. Atmosféra je tu skvělá, dnes nám vyšlo i počasí,“ pochvaloval si.

První traktory na náměstí ve Velkých Bílovicích jejich majitelé zaparkovali už kolem osmé hodiny dopoledne, 231 napočítaných traktorů nakonec utvořilo kolonu dlouhou přesně 851,45 metrů. Další zdařilý pokus o rekord vyvrcholil po poledni „spanilou jízdou“ traktorů kolem tamních vinných sklepů. Na akci proto platil přísný zákaz nalévání alkoholu traktoristům, na což dohlíželi policisté.

Nechyběla ani ochutnávka tradičních bílovických štrúdlů. Obyvatelé města přispěli zhruba čtyřiceti vzorky podle svých domácích receptur.

Ve Velkých Bílovicích pokořili vlastní rekord v koloně traktorů (zdroj: ČT24)